Het is een publiek geheim dat Rusland 'illegaal' groente en fruit importeert; over de omvang is echter weinig publiek bekend. De Volkskrant onthult vanmorgen dat peren via vervalste Afrikaanse certificaten naar Rusland gaan.

De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) zegt 'verrast en geschokt' te zijn. Het ministerie van Landbouw zegt op de hoogte te zijn van geruchten, maar de omvang en feiten over de exportfraude niet te kennen. Toch blijken die voor journalisten uitstekend te achterhalen op basis van gesprekken en het bestuderen van handelsstatistieken.

Jaarlijks gaat ongeveer 70 duizend ton Nederlandse en Belgische peren naar Rusland. Dagelijks vertrekken gemiddeld tien vrachtwagens met ‘sanctieperen’ richting Rusland. Nederlandse en Belgische perenhandelaren verdienen naar schatting €56 miljoen per jaar aan de handel.
Dagelijks gaan er gemiddeld tien vrachtwagens vol ‘sanctieperen’ richting Rusland
De Russische voedselautoriteit Rosselkhoznadzor zegt op de hoogte te zijn van de smokkel door ‘gewetenloze deelnemers van buitenlandse economische activiteiten’, maar heeft ondanks haar forse repressiemacht sinds 2015 maar één vrachtwagen met Nederlandse Conference-peren weten te onderscheppen.

Ons ministerie vindt de handhaving van de boycot een zaak van de Russen en weet net als de koepel van fruittelers officieel van niet al te veel. De Russen lijken daar tevreden mee.

Het wachten is nu op cijfers over kasgroenten. Ook in die sector zou fraude inmiddels gedoogd worden door beide partijen die elkaar officieel nog altijd boycotten. De EU en de VS stelden immers ook economische sancties tegen Rusland in.
Dit artikel afdrukken