In 2019 gooiden we met z'n allen 130 miljoen ton aan plastic voor eenmalig gebruik weg. Twintig bedrijven waren verantwoordelijk voor de productie van 55% van al dat plastic. Dat becijferde de Australische Minderoo Foundation in een nieuw rapport.

Plastic voor eenmalig gebruik bestaat uit onder meer plastic zakjes, drinkrietjes, frisdrankflesjes en verpakkingsmateriaal. In Europa stemden het Europees Parlement en de EU-lidstaten in 2018 al in met een verbod op wegwerpplastic, dat dit jaar in zal gaan. Maar wereldwijd stijgt de productiecapaciteit de komende 5 jaar met 30%, aldus het rapport.

Erger nog: voor 98% van al het plastic voor eenmalig gebruik worden nieuwe ('virgin') fossiele grondstoffen gebruikt. Recycling - de andere pijler in de aanpak voor het plasticprobleem waar de EU op inzet in de European Strategy on Plastics - blijkt in het vocabulaire van de plasticproducenten niet voor te komen.

De drie grootste vervuilers zijn Exxon Mobil, Dow Chemical en Sinopec; deze bedrijven droegen respectievelijk 5,9 miljoen ton, 5,6 en 5,3 miljoen ton aan de wegwerpplasticafvalberg bij. Reken je het om naar hoofd van de bevolking, dan gooien Australië en de Verenigde Staten jaarlijks meer dan 50 kilo per persoon aan plastic voor eenmalig gebruik weg. Voor China is dat 18 kilo wegwerpplasticafval per Chinees per jaar; in India blijft het afval 'beperkt' tot 4 kilo per jaar.
NPR - 20 Companies Are Behind Half Of The World's Single-Use Plastic Waste, Study Finds
  • Deel
Druk af