Sinds de introductie van 'Meals ready tot Eat', die de aloude blikjes in soldatenrantsoenen vervingen, staat pizza bovenaan het lijstje van etenswaren die Amerikaanse soldaten graag in hun rantsoen aan zouden treffen. Militaire wetenschappers zijn er nu in geslaagd een pizza met pepperoni (in een kalkoenversie voor degenen die geen varkensvlees eten) te ontwikkelen die maar liefst drie jaar goed blijft buiten de koeling en ook zonder opwarmen goed smaakt.

En dat zonder al te veel chemische conserveringsmiddelen. Het grootste probleem is dat vocht uit de tomatensaus, kaas en overig beleg op termijn in het deeg trekt, waardoor je een 'zompige pizza krijgt die een perfecte voedingsbodem vormt voor schimmels en bacteriën', schrijft de Huffington Post. Geavanceerd onderzoek wees uit dat zogenoemde humectants (vochtvasthouders op suiker, zout en siroopbasis) die vochtverhuizing kunnen voorkomen. Een beetje spelen met de zuurgraden van deeg, saus en kaas, nog wat ijzervijlsel in de verpakking, en klaar is de duizend-dagen-pizza.

De ontwikkelaars hebben nu voedseltechnologen ingeschakeld om verder aan de receptuur te werken. En de smaak? "De smaak lijkt verdacht veel op wat de pizzaboer serveert", zegt een van hen in de Huffington Post.
Dit artikel afdrukken