Deze ham kost 2 miljoen dollar. Hij werd tot de lekkerste ham gekozen tijdens de jaarlijkse Kentucky State Fair - waar allerlei producenten met elkaar wedijven om de zogenaamde blue ribbons, prijswinnende lintjes, in velerlei categorieën.
De prijswinnende ham wordt vervolgens tijdens het liefdadigheidsevenement Kentucky Farm Bureau Country Ham Breakfast & Auction uitgebreid in het zonnetje gezet. Bij deze veiling, uiteraard voor een goed doel, proberen de 1600 aanzittende politici, bedrijfstoppers en lokale beroemdheden elkaar de loef af te steken door te bieden op de ham. Dit jaar combineerden verschillende mededingers hun inzet waardoor voor de ham uiteindelijk 2 miljoen dollar werd neergeteld, ofwel $125.865 per pound van de bekroonde ham.

'Een strakke en donkere 'butt face''
“Normaal verkopen we deze ham voor zo'n $60, dus we zijn nogal verbaasd", zeggen de producenten van de winnende ham, Beth en Ronny Drennan op Modern Farmer. Ze zijn veteranen in de hamwedstrijd, want ze wisten al 9 keer de winnende ham te produceren. Dat zou het resultaat zijn van een zorgvuldige bedrijfsvoering, kennis en kunde in het bereiden van ham en weten waar de jury van houdt: "een bepaald uiterlijk, met een strak en vlak 'butt face', het vlakke stuk waar het achterbeen van het lichaam gesneden is, een mooie donkere kleur van die butt face met een bruine ring van vet en een strakke, pecan-kleurige huid". Het oog is dus minstens zo bepalend als de smaak.

'Een uitstervende kunst'
Varkenshouderij is een belangrijke landbouwactiviteit in Kentucky en met name het traditionele ambacht om hammen te maken, houdt men daar graag in ere gehouden. In de VS staat die manier bekend als de Appalachian art of country ham). Ronny Drennan merkt daar droogjes over op: "Vroeger maakte iedere boer zijn eigen hammen, maar nu zijn er niet meer zoveel over die dat nog doen. Het is een uitstervende kunst". Zijn bedrijf, Broadbent Country Hams, produceert jaarlijks 12.000 hammen.

Fotocredits: de ham van 2 miljoen, www.broadbenthams.com
Dit artikel afdrukken