Tijdens de Ierse Hongersnood van 1845-1851 stierven meer dan een miljoen Ieren als gevolg van ziekte en ondervoeding. Tegelijkertijd ontvluchtten nog eens een miljoen Ieren het land. Wat voor effecten heeft deze catastrofe gehad op de Ierse identiteit? Is het van invloed op de Brexit onderhandelingen?

De in september uitgebrachte film Black ’47 van regisseur Lance Daly, vertelt het verhaal over Martin Feeney, een Britse soldaat die in 1847 vecht voor het Britse leger in Afghanistan, maar deserteert en terugkeert naar Ierland om zich te herenigen met zijn gezin. Ondanks de gruwelen van de oorlog schrikt hij voornamelijk van wat er van zijn land geworden is sinds het begin van de voedselschaarste. Ook op het bijna barbaarse gedrag van zijn gezin en omgeving had hij niet gerekend. Uit wanhoop zweert Martin bloedwraak tegen de sociale en politieke toestand in zijn land, waarop de Britten de soldaat Hannah inhuren om aan Martins plan een halte toe te roepen.

Na de film treedt Marguérite Corporaal aan voor het nagesprek. Ze is expert op het gebied van Ierse (diaspora) literatuur. Onder leiding van gespreksleider Gaard Kets gaat ze met Chris Cusack, cultuurhistoricus en literatuurwetenschapper verbonden aan de Irish Studies Group aan de Radboud Universiteit, in discussie over de invloed van de Hongersnood op de hedendaagse Ierse politiek.

Het programma is in het Engels. In de film wordt Engels en Gaelic gesproken met Engelse ondertiteling.

Klik hier voor tickets.

Informatie
Datum: dinsdag 8 januari
Tijd: 19:30 tot 22:30
Locatie: LUX, Mariënburg 38, 6511 PS Nijmegen
Prijs: €9,50, medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees en Alumni Benefits Card-houders betalen €7.
Dit artikel afdrukken