Op de foto zijn te zien, van links naar rechts, Eric Douma (LTO Varkenshouderij), Ingrid Jansen (Nederlandse Varkenshoudersvakbond), Helma Lodders (2e Kamerlid VVD), Marianne Thieme (PvdD), Sieta van Keimpema (Dutch Dairy Board) en Jacomijn Pluimers (campagneleider Milieudefensie).

Pensioenen
Over TTIP hebben we het op Foodlog al vaak gehad. Boeren uit West-Europa zijn tegen omdat er goedkoper product uit de VS - en via flankerende vrijhandelsverdragen - ook uit Oekraïne, Zuid-Amerika en Canada hun markt op stroomt. De Europese Commissie zal adviseren het verdrag te ratificeren omdat Europa afhankelijk is van haar non-agri handel naar de rest van de wereld. Daarmee creëert ons continent de meeste waarde en kan het zijn pensioenen in de vergrijzende lidstaten straks betalen.

De Duitse premier Angela Merkel en de Amerikaanse president Barack Obama geven daarom zondag jongstleden tijdens de Hanover Messe aan nu haast te willen maken met het ratificeren van TTIP.

Belangrijker dan vrije markt
Het bijzondere van het protest van vanmiddag op het Malieveld in Den Haag zit dan ook voornamelijk in de foto. De productiegedreven boeren van LTO en NVV, de liberale VVD, milieu- en dierenpartij PvdD en milieu NGO Milieudefensie gaven aan dat globalisering iets doet dat ingaat tegen hun belangen en dat de vrije markteconomie die belangen schaadt. In nagenoeg alle andere dossiers dan TTIP nemen deze partijen doorgaans posities in die ver tot heel ver uit elkaar liggen.

Fotocredits: Milieudefensie
Dit artikel afdrukken