We stelden de Foodlog 2012 top 12 van meest succesvolle artikelen vast op basis van vier criteria:
- de meest gelezen artikelen
- de artikelen met de meeste reacties
- de meest gelezen artikelen over etenswaren en kookgerei
- de meest gelezen achtergrondartikelen

We presenteren de drie best scorende artikelen per categorie:

meest gelezen artikelen
De eerste drie plaatsen worden ingenomen door artikelen over gezond eten. Op nummer 1 staat paleopromovendus Remko Kuipers die suggereerde dat voedingsdeskundigen hun excuses zouden moeten aanbieden. Van het gros van hun adviezen blijkt volgens zijn onderzoek niets te kloppen. Erger nog, ze zouden ons eerder nog verder van een goede gezondheid afhouden.
Op nummer 2 staat Cécile Janssens recensie van Kris Verburghs populaire Voedselzandloper. Later barstte in de pers zo'n stortvloed van kritiek op de bestseller uit dat paleopromotor Melchior Meijer het voor Verburgh opnam. Hier besprak Dr. Frank Verburghs ideeën kritisch. Verburgh was ook zelf op Foodlog te lezen.

Op nummer 3 staat het redactionele bericht over bakker Menno 't Hoen die tot veler verbazing brood ongezond noemde. 't Hoen oogstte kritiek van bakkers door zijn aan de paleogezondheidsleer ontleende inzichten die vermoedelijk een marketingstunt waren voor zijn betere brood.

artikelen met de meeste reacties
Het interview van Dick Veerman met CLM-oprichter Wouter van der Weijden over nieuwe vormen van protectionisme om de komende strijd om de grondstoffen te reguleren staat op nummer 1.

Toine de Graaf betoogde dat de NVWA journalisten het zwijgen kan opleggen als zij andere dan door de EFSA goedgekeurde gezondheidsclaims bespreken in bladen waarin geadverteerd wordt door voedingsmiddelenproducenten. De discussie over zijn artikel leverde hier de nummer 2 op. Foodlog en Urgenda gingen op zoek naar het beste varken van Nederland en vonden het bij De Heydehoeve. De draad met de afwegingen van de vakjury leverde de nummer 3 op.

meest gelezen artikelen over etenswaar
Foodloglezers praten weinig over eten zelf. Lezen doen ze het er niet minder om. Nick Trachets culinaire ontdekking van het lijnzaad staat op nummer 1
Welke frietjes gebruik je in je Airfryer? Het blijkt een vraag die velen naar Foodlog lokt. Wie op deze nummer 2 klikt ontdekt dat je er gewoon voor naar de Lidl kunt gaan.
Cécile Janssen leerde pastechi maken op z'n Arubaans van Maria Petit. Het 
artikel dat ze erover schreef blijkt nog wekelijks te worden gelezen, waarmee het op nummer 3 kwam.

meest gelezen achtergrondartikelen
Naar aanleiding van de 2% korting die AH zijn leveranciers oplegde, vertelde Marc Jansen, directeur van het CBL, in een interview met Dick Veerman dat boeren niet zo zielig moeten doen. Het artikel met de titel 'boeren moeten uit slachtofferrol stappen werd nummer 1.
Professor Olaf van Kooten was al hoogleraar in Wageningen, maar werd tevens lector aan de Hogeschool InHolland te Delft. Hij deed iets unieks in de geschiedenis van Foodlog. Al tijdens zijn rede maakte hij de tekst ervan vanaf Foodlog digitaal beschikbaar voor iedereen die wilde weten wat hij te zeggen had. Alle commentaren uit de draad over zijn rede werden bovendien opgenomen in de papieren versie die enkele weken later uitkwam. Van Kootens draad werd nummer 2.
Een politiek en uiterst saai onderwerp kwam op nummer 3: de onder meer door de VVD vurig gewenste afschaffing van de Productschappen. Dat is een opmerkelijke prestatie voor zo'n taai onderwerp. De derde plaats duidt erop dat degenen in de politiek en daaromheen die de tekst moesten lezen, die ook hebben gelezen. Wellicht mag gezegd worden dat het heeft kunnen functioneren als een staaltje van buiten-parlementair democratisch debat.

Er waren natuurlijk veel meer spannende, hilarische, boos- of juist vrolijk makende artikelen. Wat waren jouw favorieten van 2012?

Fotocredits: 'Happy New Year 2012!' , Creativity103
Dit artikel afdrukken