1. Bespiegelingen van een wetenschapsjournalist: Koolhydraatarm koren op de mediamolen (Jop de Vrieze, 20 november)
  Soms lees je een wetenschapsnieuwtje waarbij je de reacties al kunt uittekenen. Zo zag ik vorige week een bericht langskomen op mijn digitale embargotelex en wist meteen: dit is er zo een.

 2. List, bedrog, leugens, corruptie en de PAS-paniek (Nicolaas Gerrits, 12 juli)
  Morgenmiddag organiseren Natuur en Milieu Overijssel en Gelderland in samenwerking met Foodlog een richtinggevend debat over het PAS, de Nederlandse aanpak om de stikstofvervuiling van de natuur tegen te gaan. Nico Gerrits bemoeit zich, ook op Foodlog, al geruime tijd met het dossier dat grote invloed zal hebben op alle activiteiten in Nederland die stikstof uitstoten: industrie, energieopwekking, mobiliteit, wonen en landbouw. Volgens Gerrits heeft een handvol mensen zonder ooit verantwoording te hebben afgelegd, meer dan 20 jaar lang een travestie gemaakt van de uitvoering van Europese verplichtingen."

 3. Geel spuiten, een opgestoken middelvinger naar de samenleving (Michiel Bussink, 22 maart)
  Menig bewoner en bezoeker van het Nederlandse platteland fronst dezer dagen zijn wenkbrauwen: overal verschijnen weer de jaarlijkse geel-oranje weilanden, kapotgespoten met onkruidbestrijdingsmiddelen. Extra opmerkelijk en pijnlijk omdat de Tweede Kamer die praktijk heeft verboden, vindt auteur en adviseur Michiel Bussink.

 4. LDL blijft - volgens cardiologen - de vette boosdoener, maar er zijn er meer (Huib Stam, 10 september)
  De cardiologie trekt zich niets aan van al die praatjes over hoe onschuldig verzadigd vet is. Miljoenen sterven wereldwijd door te veel LDL in hun bloed. Gezond leven helpt daartegen, maar als dat niet lukt zijn er altijd nog de statines, waarover hartspecialisten - hoewel niet allemaal - onverminderd enthousiast zijn.

 5. Weiger ‘klimaatbenzine’ in je tank: E5, E10 en E85 (Dick Veerman, 30 september)
  Vanaf 1 oktober a.s. kun je in Nederland E10 benzine tanken. Dat mag duurzamer heten. Volgens de Telegraaf moeten liefhebbers van oude auto's oppassen; de nieuwe brandstof kan oudere motoren schaden. Maar er kleven ernstiger zorgen aan. Biobenzine, in de EU vooral gesynthetiseerd uit het landbouwgewas koolzaad, bedreigt de voedselzekerheid en versnelt klimaatverandering.

 6. Open brief aan minister Schouten en Johan Remkes: zo kunt u het stikstofdossier weer vlot trekken (Nicolaas Gerrits, 13 oktober)
  De stikstofbrief van minister Schouten is inmiddels 1 week oud. De brief leidde tot nieuwe boerenprotesten. Van de weeromstuit schortte de provincie Friesland het beleid waartoe was besloten alweer op. LTO Noord roept boeren in de andere noordelijke provincies op tot nieuwe protesten om ook elders opschorting af te dwingen. Op Foodlog waarschuwde onlangs advocaat Paul Bodden al dat een lange adem nodig is voor er weer schot in de vergunningsverlening komt.
  Nico Gerrits is al jarenlang kritisch op de manier waarop de Nederlandse overheid met het stikstofdossier omgaat. Hij waarschuwt voor de naar zijn verwachting beperkte positieve effecten die maatregelen zullen hebben. Daarom vindt hij dat we ons niet alleen de vraag moeten stellen wat natuur en natuurherstel in Nederland ons waard zijn. Ook moet de vraag gesteld worden hoeveel natuurwaarde maatregelen realiter kunnen opleveren; we leven tenslotte in een overvol land dat bovendien ook nog eens de nodige stikstof vanuit het buitenland naar binnen ziet waaien.

 7. We werden wereldwijd vet van een vergissing (Dick Veerman, 24 maart)
  Dat concludeert The Economist in een artikel dat een lange aanloop neemt om een al vaak gemaakt punt te maken: de calorie moet worden weggestreept uit de dieetleer.

 8. Context Veganisme radicaliseert (Redactie, 4 augustus)
  Dierenwelzijnsactivisme krijgt extreme vormen. De inzet verandert. Het gaat niet meer om een beter leven voor dieren. Iedere vorm van exploitatie van dieren moet verboden worden. De samenleving splijt. Hoe gaan we daarmee om?

 9. Open brief aan minister-president Mark Rutte: los de stikstofcrisis eenvoudig en vredig op (Nicolaas Gerrits, 10 november)
  Op 13 oktober schreef Nico Gerrits een open brief aan Johan Remkes, voorzitter van de door de regering ingestelde stikstofcommissie die zijn naam draagt, en minister Carola Schouten, de eerstverantwoordelijke minister voor het stikstofdossier dat Nederland in een diepe bestuurlijke crisis heeft gestort. Afgelopen week toonde premier Rutte zich verantwoordelijk voor het dossier. Inmiddels is €500 miljoen beschikbaar gesteld om het dossier vlot te trekken. In een open brief aan de minister-president zegt Nico Gerrits dat de problemen met gesloten beurzen kunnen worden opgelost door in het verleden gemaakte fouten te herstellen.

 10. Vet in het dieet is slecht voor de darmen, en dat geldt ook voor keto (Huib Stam, 13 maart)
  Verzadigd vet is dan misschien niet zo slecht voor het hart, de darmflora lijdt wel onder een westers dieet met veel vet. Maar dat geldt ook voor modediëten met veel vet, zoals het ketodieet. Vezels zijn onmisbaar en dat zijn koolhydraten.

All time klassiekers
De Foodlog-klassiekers, die jaar op jaar hoog in de hitlijsten eindigen: de beste frietjes ooit uit de Airfryer uit 2012, Wat te eten bij griep en verkoudheid uit 2014 (met een update in 2017), 15 producten waar je lang van kunt eten uit 2016 en Lidl jaagt ‘biologisch’ stuipen op het lijf, de topper uit 2017.

Artikelen met de meeste reacties
 1. De dieperliggende reden waarom de boeren boos zijn (Dick Veerman, 16 oktober)
  Op 16 oktober stonden de wegen voor de tweede keer vol tractoren en was de binnenstad van Den Haag gebarricadeerd. De analyse van de boerenwoede maakte 289 reacties los.

 2. ‘Opwarming aarde niet de schuld van het vee’ (Carolien Makkink, 7 juni)
  De opmerkelijke, maar ook niet zomaar weg te poetsen bewering leverde 281reacties op.

 3. Mest is een zwak argument voor instandhouding veehouderij (Armanda Govers, 28 februari)
  Terwijl het beleid in Nederland van de kunstmest afwil omdat het duurzamer zou zijn, bepleitte Armanda Govers vanuit vegan perspectief juist het gebruik van kunstmest en een landbouw waarin geen dieren meer worden gebruikt. Het leidde tot 240 soms verhitte reacties.

 4. Aalt Dijkhuizen gaat grote boerencoalitie tegen kabinetsplannen voorzitten (Annika de Jong, 1 november)
  Tot veler verrassing werd oud-WUR voorzitter Aalt Dijkhuizen opeens de boerenvoorman van Nederland. In 224 reacties worden zowel steun als verontwaardiging over de benoeming uitgesproken en nemen de commentatoren hun oordeel onderling de loep.

 5. Stikstofplannen Landbouw Collectief zijn één geheel en niet onderhandelbaar (Redactie, 20 november)
  Dijkhuizen en slaagde erin om in heel korte tijd een boerenplan te presenteren om de stikstofcrisis vanuit boerenperspectief op te lossen. In nog eens 218 reacties werd het plan op zijn voor- en nadelen gefileerd door Foodlogs commentatoren.
Dit artikel afdrukken