1. Op de eerste plaats dit jaar een tweeluik van Gert Schuitemaker, verschenen op respectievelijk 11 en 3 februari. Ieder op zich haalden deze artikelen al een plaatsje in de top-10, samen zijn ze in 2018 goed voor de koppositie.
- Hekel aan suppletie.
Het Voedingscentrum moedigt het gebruik van voedingssupplementen niet bepaald aan. Hoe onderbouwt het die zuinigheid? Gert Schuitemaker en Toine de Graaf plozen de teksten het Voedingscentrum er op na. Ze vinden dat het Voedingscentrum speelt met taal om het volk te misleiden.
- De ADH deugt niet
Deze week gaf de Reclame Code Commissie journalist Teun van de Keuken gelijk over zijn klacht over de reclame van een voedingssupplementenfirma. Gert Schuitemaker en Toine de Graaf gaan een stap verder. Zij vinden dat de hele ADH niet deugt en dat Van de Keuken en de Commissie een potje hebben gemaakt van wetenschap.

2. Depressie en autisme zitten waarschijnlijk ook in je darmen (Marjolein Streur, 9 maart).
De relatie tussen ons brein en onze darmbacteriën is sterker dan we ooit gedacht hadden. Dat zegt Eric Claassen, immunoloog, hoogleraar VU Amsterdam en biotech ondernemer. Uit poeptransplantaties blijkt dat morbide obesitas, depressie, angststoornissen en autisme allemaal een link hebben met de bacteriën in de darmen. Claassen is betrokken bij onderzoek hiernaar en beschrijft op dit gebied ‘spectaculaire resultaten’.

3. Franse boer geeft boerderij weg (Cécile Janssen, 30 april).
De Bretonse boer Jean-Bernard Huon zoekt een opvolger, die de boerderij gratis en voor niks mag overnemen. Op één voorwaarde: hij of zij moet op dezelfde manier blijven werken als Huon dat al 70 jaar doet.

4. 'Gifcocktail' op groente en fruit even gevaarlijk als 1 glas wijn iedere dag (Cécile Janssen, 5 januari).
Recent stond Nederland op z'n kop over pesticidencocktails op aardbeien. Meervoudig middelengebruik zou aardbeien 'zesmaal giftiger' maken dan ander fruit volgens dagblad Trouw. Het nieuws leidde tot Kamervragen. Of 'gifcocktails' gevaarlijk zijn, zochten Deense onderzoekers uit op basis van feitelijke eetpatronen, daadwerkelijk gespoten middelen en de bestaande normen voor de Acceptable Daily Intake van pesticiden.

5. Test je tuin, begraaf je onderbroek (Cécile Janssen, 17 juli).
Een nieuwe 'challenge' waaiert uit over Noord-Amerika: begraaf je onderbroek. Zijn ze daar helemaal van de pot gerukt? Nee, het is een simpele (en grappige) manier om de bodemgezondheid te testen, schrijft ModernFarmer.

6. De NVWA helpt de mestvrijstelling van de melkveehouderij om zeep (Jos Verstraten, 19 februari).
Dinsdagochtend 24 januari stond de melkveehouderij wederom volop in de schijnwerpers. Dat hád moeten zijn vanwege het feit dat het fosfaatreductieplan succesvol is uitgevoerd en dat de veestapel fors is gekrompen. Daarmee voldoet de Nederlandse veehouderij aan het fosfaatplafond, inmiddels dé basisvoorwaarde voor het behoud van de felbegeerde derogatie, de mestvrijstelling die Nederlandse boeren toestaat meer mest op hun akkers uit te rijden dan formeel mag van de Europese milieurichtlijnen. Dat succes zou die middag in de Tweede Kamer besproken worden. Maar het liep anders. De Brabantse melkveehouder en boerenbestuurder Jos Verstraten geeft zijn analyse van de verhoudingen tussen boeren, het boerenministerie, zijn NVWA en de gemoederen in de melkveehouderij.

7. Ook de wetenschap is overtuigd van de lekkende darm (Marjolein Streur, 11 mei).
Iedereen heeft van tijd tot tijd een leaky gut, of lekkende darm. Tot voor kort werd dit beeld gezien als een wat alternatieve diagnose en zetten wetenschappers er hun vraagtekens bij. Inmiddels is er eigenlijk geen twijfel meer over dat de ‘leaky gut’ echt bestaat. Het is zelfs behoorlijk goed aan te tonen. Dat vertelden wetenschappers van verschillende universiteiten op het 9e Internationale Yakult Congres in Gent.

8. Kennelijk toch bewezen: minder snel weer dik op low carb (Huib Stam, 19 november).
Het leek er even op dat de hypothese die zegt dat koolhydraten dik maken verworpen was. Maar een verrassend en overtuigend onderzoek laat toch zien hoe het komt dat je de verloren kilo’s er beter afhoudt met zo min mogelijk koolhydraten. Een triomf voor de low-carbers of een wassen neus?

9. Hiske Versprille verruilt Parool voor Volkskrant (Dick Veerman, 2 april).
Culinair journalist Hiske Versprille van Het Parool gaat naar de Volkskrant. Daarmee verlegt ze haar werkterrein van Amsterdam naar geheel Nederland.

10. Macron zegt z'n boeren de waarheid (Dick Veerman, 23 februari).
Terwijl boeren op verschillende plaatsen in Frankrijk al de hele maand protestacties houden omdat ze te weinig weten te verdienen, ontving gisteren president Emmanuel Macron 1.000 jonge boeren op het Elysée, zijn werkpaleis in Parijs. Hij had een duidelijke boodschap: ik ga u niet naar de mond praten, maar de waarheid zeggen.

Na de top, twee toegiften:

Vlees, de enige schuldige?
Een artikel van het einde van het jaar staat te trappelen om in de top-10 door te dringen:
Door een rekenfoutje denken we nog steeds dat alleen vlees het klimaat verpest (Dick Veerman, 9 november): Minder vlees eten gaat het klimaat niet redden, zegt een Amerikaanse hoogleraar die nog één keertje uitrekent waarom we ten onrechte zijn gaan denken dat 'minder vlees' het klimaat gaat redden. Wat gaat het klimaat dan wel redden?.

All time klassiekers
De tweede toegift: de Foodlog-klassiekers, die jaar op jaar hoog in de hitlijsten eindigen: de beste frietjes uit de Airfryer uit 2012, Wat te eten bij griep en verkoudheid (waar we in 2017 een update bij schreven), Hoe (on)gezond is patat? uit 2016, Lidl jaagt 'biologisch' de stuipen op het lijf, de topper uit 2017, De meest dodelijke 15 gram uit de super (uit 2015) en de recensie 'That Sugar Film is kijkersbedrog' (2016).
Dit artikel afdrukken