Boeren zijn daar niet blij mee omdat ze ook willen kunnen exporteren en hun eieren aan de levensmiddelenindustrie als betaalbare verwerkingseieren (voor sauzen, brood, deegwaren en gebak) moeten kunnen verkopen. Daar is hun capaciteit immers op ingericht. Dit probleem ligt ten grondslag aan de eiercrisis die recent in de pers was.
Om die reden waren ze al helemaal niet blij dat eieren uit Oekraïne zonder dierwelzijnseisen en zonder zicht op dergelijke eisen de Europese Unie binnen mogen komen via het vrijhandelakkoord tussen Oekraïne en de EU. Toch blijkt de Europese Commissie voet bij stuk te houden. Als eieren voedselveilig zijn, mogen ze binnen. Dat schrijft Boerderij in een wat lastig leesbaar bericht.
De Europese boeren moeten er maar voor zorgen dat ze een markt creëren voor welzijnseieren, zegt de EU dus eigenlijk.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Weet iemand wat de achterliggende gedachte is van dit beleid?
De redactie probeerde het zo simpel mogelijk te schrijven: innovatie en daardoor marktwerking stimuleren met behulp van wetgeving.
Agrarisch ondernemers worden er vaak van beschuldigd niet aan innovatie te doen, maar producten gewoon op de markt te smijten en dan maar zien of het wat wordt. Deskundigen zeggen dat dat niet de juiste manier is, maar dat een ondernemer als hij dat op eigen risico wil doen vooral zijn gang moet gaan.
Het lijkt er op dat de agrarische manier van innoveren nu EU-beleid geworden is, met het verschil dat het niet vrijblijvend en niet op kleine schaal gebeurt. Het gebeurt overigens nog wel voor eigen risico en rekening van de ondernemer, dat dan weer wel.....
Misschien moet de slotzin iets aangepast.
De EU zegt eigenlijk: De Europese boeren moeten hun productie maar verplaatsen naar Oekraïne.
Lourens, in de praktijk zal het daar op neer komen. De meeste kippenboeren zullen uit de EU verdwijnen. Dat kost geld, dat de boeren en een beetje ook de financiers gaan opbrengen. Maar die welzijnseisen zullen misschien ooit wel eens ook verplicht worden voor eieren uit Oekraïne, als ze in de EU verkocht gaan worden. En dan? Dan gaan die stallen in Oekraïne gedeeltelijk aangepast worden, want daar zit de productie en de infrastructuur. Zou dat de bedoeling zijn, of nee, zou degene die dit soort beleid verzint dat überhaupt bedenken?