Europese eierboeren moet aan hoge welzijnsregels voldoen om in de EU eieren te mogen produceren. Via hogere wettelijke eisen wil de EU zijn landbouwsectoren onderscheidend maken. De Nederlandse overheid legt daar nog een schepje bovenop om daarmee de Nederlandse landbouw binnen de Europese nóg een stapje onderscheidender te maken.

Boeren zijn daar niet blij mee omdat ze ook willen kunnen exporteren en hun eieren aan de levensmiddelenindustrie als betaalbare verwerkingseieren (voor sauzen, brood, deegwaren en gebak) moeten kunnen verkopen. Daar is hun capaciteit immers op ingericht. Dit probleem ligt ten grondslag aan de eiercrisis die recent in de pers was.

Om die reden waren ze al helemaal niet blij dat eieren uit Oekraïne zonder dierwelzijnseisen en zonder zicht op dergelijke eisen de Europese Unie binnen mogen komen via het vrijhandelakkoord tussen Oekraïne en de EU. Toch blijkt de Europese Commissie voet bij stuk te houden. Als eieren voedselveilig zijn, mogen ze binnen. Dat schrijft Boerderij in een wat lastig leesbaar bericht.

De Europese boeren moeten er maar voor zorgen dat ze een markt creëren voor welzijnseieren, zegt de EU dus eigenlijk.
Dit artikel afdrukken