In de Ondertussen van donderdag 19 december vallen mij deze berichten op:

- vorige maand besloot de rechtbank in hoger beroep dat het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen moest stoppen. Maar vanaf volgend jaar gaan Staatsbosbeheer en de provincie toch weer verder met het uitdunnen van de hertenpopulatie in het natuurgebied. Per 1 januari gaat namelijk het faunabeheerplan in. In dat plan staat een 'doelstand' van 490 herten (NOS); voor alle gedoe over de plassen huisvestte het gebied bijna 4.000 herten. Het schietverbod blijkt alleen voor 2019 geldig te zijn. Wanneer de doelstand bereikt moet zijn, is onduidelijk. Wel duidelijk is dat de eerste rechtszaken tegen het nieuwe afschieten alweer aangekondigd zijn. De provincie gaat zelf in beroep tegen het nu ingegane afschietverbod. De rechter moet maar eens voor eens en altijd duidelijk maken 'wat wel en niet mag in de Oostvaardersplassen'.

- volgende maand zullen vele enthousiastelingen zich weer aan Veganuary wagen, voorspelt de Britse krant Independent. Minder vlees eten, meer plantaardig, goed voor mens en milieu. En ook niet moeilijk meer, nu consumenten struikelen over de plantaardige vleesvervangers en vegan eetgelegenheden. Maar voor degenen die zich blijvend tot een leefstijl zonder dierlijke eiwitten bekeren, geldt wel degelijk een gezondheidswaarschuwing. Een vitamine B12-tekort is een serieus risico en echt geen 'vegan myth'. Snuif je bovendien ook nog regelmatig een ballonnetje lachgas? Dan loop je extra risico op onherstelbare zenuwschade volgens de professoren die de Britse krant citeert.

- nog nooit lieten zoveel melkveehouders hun koeien in de wei: 83%. Dat meldt de Duurzame Zuivelketen, die de gegevens van 14 individuele zuivelverwerkers meetelde. Die bedrijven verwerken 98% van alle melk in Nederland (Boerderij). In Wageningen werd de afgelopen tijd onderzoek gedaan naar de meest optimale manier van beweiding. Volgens buitengewoon hoogleraar grass-based dairy farming Friedhelm Taube aan Wageningen UR moet dat met een 'hybride model'. Minder bemesting met stikstof, geen Engels raaigras monocultuur, meer kruidenrijk grasland, kleinere koeienrassen. Kortom: ecologische intensivering. Moeilijk? De Ierse melkveehouderij zou een lichtend voorbeeld zijn. Het zou zelfs cruciaal zijn voor het behoud van de melkveehouderij op Nederlandse veengronden (NieuweOogst).

De uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2 breekt het een na het andere record. Klimaatwetenschappers waarschuwen in alle toonaarden dat we onherroepelijk op het 'tipping point' afstevenen waarbij de beperking van de opwarming tot 1,5 graad Celsius niet langer haalbaar is. Maar hoe zit het nou met die versnelling en hoe ver zijn we van dat tipping point af? Dat bracht the Global Carbon Project in kaart in een simpele animatie. Bekijk de atmosfeer als een emmer die precies de hoeveelheid broeikasgas kan bevatten om op 1,5 graad temperatuurstijging uit te komen. Vang in die emmer de broeikasgassen van de afgelopen 150 jaar op. Kijk, en huiver (Fastcompany).


Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken