Je hebt de prijspeilmetingen van consumentenprogramma's als Kassa. De Consumentenbond vertelt ons regelmatig welke supermarkten het duurst of goedkoopst zijn. Internetsites en media doen hun eigen prijsonderzoeken. En consumenten weten er alles van. Volgens een woensdag gehouden poll door Editie NL denkt 45% van de respondenten dat Lidl de goedkoopste supermarkt van Nederland is. Zestien procent zegt Aldi, en 11% vindt Jumbo de goedkoopste. De werkelijkheid ziet er nogal anders uit, volgens RTL Nieuws.

Vergelijkend onderzoek
Editie NL-verslaggever Steef van Stiphout ging samen met supermarktdeskundige Gerard Rutte op stap. Ze bezochten 13 supermarkten en kochten daar 13 keer hetzelfde lijstje boodschappen - steeds de goedkoopste of budgetversie. Ze kochten: muesli, koffiepads, duopasta, allesreiniger, appelmoes, snelkookrijst, olijfolie extra vierge, patat frites, margarine, Japanse mix en diepvriesspinazie .
De kassabon liet bedragen zien tussen de € 11,17 en € 23,35.

De goedkoopste supermarkt in dit onderzoek was Hoogvliet, gevolgd door Plus, Dekamarkt, Albert Heijn, Dekamarkt en Jumbo. Veruit de duurste super bleek voor deze boodschappen de Spar te zijn, op afstand gevolgd door de Lidl (€ 17,36), Aldi en Coop.

Reacties supermarkten
De bezochte supermarkten werd om commentaar gevraagd. Die variëren van tevredenheid ("Wij doen er alles aan onze slogan ‘Bewezen de goedkoopste’ waar te maken, zowel met onze A-merken, huismerken en budgetmerken en met deze uitslag is dit weer eens bewezen", Hoogvliet, en "We zijn blij dat hiermee bevestigd wordt dat Albert Heijn tot de goedkoopste supermarkten van Nederland behoort", AH) via verbazing ('We herkennen ons niet in deze uitslag', Dirk en Dekamarkt, Jumbo, Coop) tot afwijzing ("Deze vergelijking is lastig te beoordelen. Lidl verkoopt geen budget merken enkel Lidl eigen merken", Lidl en "maar de vergelijking gaat niet op", SPAR).

En de consument? Die kan, om écht de goedkoopste super te vinden, maar beter de aanbiedingen in de gaten houden en op het juiste moment de juiste aanbieding scoren bij de supermarkt die op dat moment het goedkoopst is. Er is er, in ons dichtbewinkelde landje, immers altijd wel eentje in de buurt.

Fotocredits: Hoogvliet
Dit artikel afdrukken