Plastic tasjes voor eenmalig gebruik zijn al enkele jaren verboden in de EU, omdat ze schadelijk zijn voor het milieu. In Nederland zijn ze sinds 2016 verboden, in België sinds 2019. De Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop onderzocht hoe milieuvriendelijk de alternatieven zijn: papieren zakken, katoenen totebags of toch een trolley.

Test Aankoop bepaalde eerst de ecologische voetafdruk van 9 soorten boodschappentassen door het hele proces, van het winnen van de grondstoffen via de bedrukking van de zak tot de uiteindelijke recycling of afdanking, onder de loep te nemen in een zogeheten Life Cycle Analysis (LCA). Factoren die daarin werden meegenomen waren bijvoorbeeld toxiciteit voor de mens, ecotoxiciteit voor zoet water en waterverbruik. De tas met de kleinste voetafdruk werd daarna gebruikt als maatstaf voor het berekenen van hoeveel keer je er een traject van 10 kilometer met 10 kilo / 20 liter aan boodschappen mee moest afleggen om de voetafdruk te compenseren.

"De resultaten zijn best onverwacht”, zegt Simon November van Test Aankoop in Het Nieuwsblad. “Als consument zou je denken dat een katoenen zak of een trolley duurzamer is, maar dat is enkel zo als je ze echt veel gebruikt.” De 'groenste' boodschappentas blijkt namelijk de plastic zak met logo te zijn die bij de supermarktkassa hangt. Die tas is gemaakt van LDPE-plastic, lagedichtheidpolyetheen, een flexibele kunststof gemaakt uit aardolie. Eén of twee keer winkelen volstaat al om de ecologische impact te compenseren.

De boodschappentas van herbruikbaar en composteerbaar plastic moet je minstens 2 keer gebruiken om zijn voetafdruk te compenseren. Ook de andere plasticsoorten komen er goed vanaf: het lichte en praktische polyester (die slimme opvouwtasjes) is met 2 tot 3 keer gebruiken al 'groen', het sterkere polypropyleen na 3 tot 4. De bruine papieren zak moet je minstens 8 keer gebruiken om een even kleine voetafdruk te hebben, de jute of stoffen tas 36 tot 68 keer en met de katoenen of biokatoenen shoppers moet je maar liefst 104 respectievelijk 154 keer mee boodschappen doen. De boodschappentrolley heeft - dankzij de metalen en plastic onderdelen - de grootste milieu-impact: om die te compenseren moet je er maar liefst 709 keer mee naar de winkel.

Afgelopen voorjaar liet Durk Bosma van Future of Food zich op Foodlog met soortgelijke inzichten als de bovenstaande horen.
  • Deel
Druk af