In Frankrijk wordt vrijwel het hele paardenvleesschandaal nu afgedaan door te wijzen naar Spanghero, het bedrijf dat samen met de Nederlandse handelaar Jan Fasen de draaischuif lijkt die paardenvlees omkatte tot rundvlees. Rosema: 'De hele affaire doet me denken aan het BSE-schandaal in de jaren 90. Begonnen in Engeland [...]. Alle schuld werd in de schoenen van de Engelsen geschoven totdat bleek dat de Franse veevoederindustrie op grote schaal in de fout was gegaan. De overheid beloofde dat de onderste steen boven zou komen en schuldigen achter de tralies zouden verdwijnen. Maar het dossier verdween in een la en kwam daar nooit meer uit.'
Rosema gelooft niet meer in echte oplossingen. Er zullen nog wat stevige uitspraken gedaan worden, de consument wordt verzekerd dat er niets aan de hand is. 'Maar verder zullen we er niets over horen. Er zijn te veel mensen met boter op hun hoofd en dan kun je maar beter zwijgen.'
Het is maar een brief waarin iemand zijn gevoel uit. Zo zou je kunnen reageren. In de NRC van dit weekend schreef Bas Heijne dat zwendel een cultuur is geworden. Ook dat is maar een gevoel bij de manier waarop bedrijven met elkaar en consumenten omgaan. ParisMatch is feitelijk. In zijn editie van deze week schrijft het blad dat de Franse justitie al jaren geleden gewaarschuwd werd dat Fasen een omvangrijke omkattruc uithaalde.
Fotocredits: detail uit de reportage van ParisMatch over de Nederlandse paardenvleeshandelaar Jan Fasen, Foodlog Media
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
'Het gevoel van het volk dat er van alles mis is' vertelt mij vooral dat er een kloof is tussen voedselproductie en -consumptie. Dat vind ik een belangrijk thema, ook bijvoorbeeld mbt te dikke kinderen. Mensen hebben weinig idee over wat er echt in hun eten zit en wat dat met ze doet. Zo wordt naar mijn idee met teveel argwaan gekeken naar bijvoorbeeld aspartaam en e-nummers, maar te makkelijk gedaan over bijvoorbeeld energiedrankjes en filet american.
Ik heb een paar jaar gewerkt als interim kwaliteitsmanager in de food. Mijn (kort door de bocht) conclusies: 1. eten is in NL over het algemeen heel veilig, 2. wetgeving is voor veel bedrijven een belangrijke trigger om zaken te verbeteren (bedrijven willen mbt voedselveiligheid niet roomser zijn dan de paus), 3. graaiers houd je altijd (waar geld is, zijn boeven niet ver weg).
Antibiotica in paardenvlees. Maar gelukkig loopt de volksgezondheid weer geen gevaar.
Wahrheit: Niet alleen "het volk" heeft het gevoel dat er van alles mis is.
Oberster Lebensmittelkontrolleur rechnet mit Politikern ab
Die Serie von Lebensmittelskandalen ruft Deutschlands obersten Lebensmittelkontrolleur auf den Plan. Er attackiert die Verantwortlichen bei Ländern und Kommunen:
"Die Politiker hätten "kein Interesse an Veränderungen und schützen lieber die heimische Wirtschaft"
"Nach 37 Jahren im Geschäft habe er noch nie eine solche Häufung von Verfehlungen erlebt."
Dat was in Goethe's tijd al niet anders Dick. Het zoeken naar de Waarheid vind op alle niveaus plaats... wat ontluisterende Feiten aan het licht brengt. Noodzakelijk om tot een oplossing te kunnen komen - als er genoeg wil en daadkracht is. We lijken voorbestemd door ons eigen systeem, maar is dat echt zo - is het 'ons' systeem? Dan is het berusting het enige dat ons rest... in afwachting van ons Einde.
Het gevoel onder het volk dat er van alles mis is en dat het daarom murw geslagen maar zijn eigen ding gaat doen, wordt vandaag uitstekend uitgedrukt door Youp van 't Hek. De vraag is: wie kan Wahrheit nog van Dichtung onderscheiden?