Omdat veehouder en -handelaar Henk Broeders beesten uit het buitenland haalt voor een Nederlandse super die graag 2 sterren van de Dierenbescherming op zijn vlees wil, paste de Dierenbescherming daar haar normen voor aan. De beesten mochten opeens 2 uur langer in de auto op transport. Het publiek hoorde daar alleen niets over. Dat maakte Annemieke van Dongen duidelijk in De Gelderlander.

Buitenkip binnen
Omdat een andere super graag kip met een ster wilde, hoefden sterrenkippen jarenlang niet naar buiten van de Dierenbescherming, maar liet zij kopers van het vrolijke vlees denken dat het kwam van blije buitenkippen. Foodlog schreef er jaren geleden al over en ook Van Dongen schreef er gisteren weer over in haar artikel.

En nu is de Dierenbescherming boos. Directeur Frank Dales zei vandaag tegen Boerderij "Wij hebben met eer en geweten een keurmerk gelanceerd dat inmiddels 25 miljoen dieren een aantoonbaar beter leven heeft gegeven. Dat wordt door onafhankelijke instanties gecontroleerd. Wij verdienen dit niet."

Flessen of uitleggen
Dat is een raar argument. Als je onafhankelijke controleurs en experts je eerst adviseren om kippen buiten te doen of maximaal 8 uur in een vrachtwagen op transport te zetten, dan is het gek als dat vervolgens toch heel anders blijkt te zijn. De dieren hoeven opeens niet meer buiten en ze mogen in plaats van 8 plotseling 10 uur in de auto zitten. Dat vertel je niet aan het publiek en je wordt boos als iemand je erop wijst dat je de boel hebt zitten flessen of weleens had mogen uitleggen.

Volume
De Nederlandse rundvleeshouderij is al jaren verbolgen over het feit dat de Dierenbescherming geen sterren in Nederland wil uitdelen. Daar blijkt de organisatie een reden voor te hebben: de boeren zijn te klein en de Dierenbescherming ziet er geen been in daar moeite in te steken. Albert Heijn en woordvoerder Niels Dorland van de Dierenbescherming zeggen het zo tegen De Gelderlander: "De vleesveesector is te klein en gefragmenteerd om zaken mee te doen, verklaart Albert Heijn. "De bedrijven bieden onvoldoende volume om het vlees in al onze winkels beschikbaar te hebben. Niels Dorland - Dierenbescherming - stelt dat kleine boerderijen en slagerijen lastiger te controleren zijn. "Om op een efficiënte manier te garanderen dat hun vlees aan de eisen voldoet, doen supers zaken met grote leveranciers."

Meedenken
Dat Albert Heijn zo reageert is begrijpelijk. Een super heeft volume nodig dat gelijkmatig van kwaliteit is. De reactie van de Dierenbescherming is daarentegen onbegrijpelijk: wie klein is, vindt de Dierenbescherming niet gelijk voor de wet. De Dierenbescherming blijkt juist de kleinschalige veehouderij die 'bewust Nederland' zo graag wil, stiekem buiten zijn sterrensysteem te zetten. Dat is de beste manier om pers en publiek tegen je in het harnas te jagen. Zeg dan gewoon dat je niet weet hoe je kleine boeren moet controleren. Misschien wil het publiek dat toch sympathie voor je blijft voelen dan zelfs wel meedenken over manieren om dat op te lossen.

Fotocredits: screenshot, Bief Select, Henk Broeders
Dit artikel afdrukken