Gedachteloos gooi je 'iets' in de oven. Het algoritme van het apparaat herkent het als hele kip, stelt de juiste temperatuur in en berekent de kooktijd die nodig is om een smakelijke kip op tafel te zetten. Diepgevroren? Ook dat heeft deze slimme Countertop Oven in de gaten; het programma past zich automatisch aan.

Multitasken
Terwijl de kip gaart, kun je boven het fornuis Netflixen (inderdaad, op een slimme afzuigkap), door recepten bladeren op weer een andere slimme oven of Uber bellen via je slimme koelkast omdat je nog wat wilt bestellen. De eerste generatie slimme koelkasten is overigens al weer achterhaald, zegt Samsung, je moet toch echt de nieuwste Family Hub hebben.

'Virtueel'
In de keuken van de toekomst hoef je zelfs niet te zijn. Inzoomen in de oven of een kijkje in de pannen op het fornuis kan met je mobiel. Via Google Home of Amazons Alexa zijn de apparaten verder aan te sturen. Je koelkast pingt je mobiel als de deur nog open staat. Met de slimme KitchenAid deel je alvast wat kiekjes van het eten met je gasten of, als je die niet hebt uitgenodigt, dan toch je Instagramvolgers. Dit slimme apparaat dimt ook de lichten en zet graag een muziekje voor je op.

De afwas laat je doen door Heatwork's Tetra, een doorzichtige vaatwasser waarin je ook zeevruchten kunt bereiden. Mocht die kip toch mislukken. Restjes over? Die gooi je in de Zera Food Recycler. Deze vuilnisbak maakt met behulp van een speciaal additief binnen 24 uur compost van voedselafval.

Geen kok te bekennen
Bij al die technische oplossingen om zo snel en slim mogelijk iets op tafel te zetten, verliezen de techneuten uit het zicht dat keukenvernuft 'm niet alleen in de snufjes zit, waar eigenlijk niemand om gevraagd heeft. Je vraagt je zelfs af of ze wel eens een kok of keukenprinses aan het werk gezien hebben. Het plezier dat je kunt beleven aan bedenken, bereiden, proeven van wat je gaat eten staat in schril contrast met 'iets' in je slimme oven gooien of Alexa om een receptje vragen.

'Cyberramp'
En dan nog wat. De ongebreidelde vermenigvuldiging van gadgets en 'smart' spullen is zorgelijk, merkt de NRC op. "Men neme miljoenen huishoudens vol goedkope apparatuur, voorzien van schamele updates, brakke wachtwoorden, verouderde componenten, in elkaar geschroefd door fabrikanten die weinig ervaring hebben met online beveiliging en elke cent moeten omdraaien. Et voilà, het recept voor een cyberramp."

Niet als het aan het Nederlandse bedrijf Scalys ligt. Zij stonden op de CES met hun puur-Nederlandse Trustbox, die de internetveiligheid van het 'smart home' garandeert. Ook in de keuken.
Dit artikel afdrukken