In de Ondertussen van 7 februari vallen mij deze berichten op:

- de komende maanden bepalen Europese regeringsleiders of het EU-budget voor landbouw gaat groeien om krimpen. Het gaat om veel geld. Een derde van het EU-budget gaat naar landbouw. Alleen Nederlandse boeren al ontvangen jaarlijks honderden miljoenen aan steun uit Brussel. Er komt steeds meer kritiek op de Europese verdeling. De New York Times constateerde onlangs dat het meeste geld terecht komt bij hele grote bedrijven. In Nieuwsuur debatteerden gisteren Bas Eickhout (GroenLinks) en Bert-Jan Ruissen (SGP) over de Europese landbouwsubsidies. Ruissen vindt dat misbruik van subsidies moet worden aangepakt, maar het landbouwbudget moet niet naar beneden. Eickhout vindt ook dat misstanden harder moeten worden bestraft, maar heeft er geen probleem mee als het budget wat naar beneden gaat. In de ideale wereld zou het hele landbouwsysteem heringericht worden om het systeem milieuvriendelijk te maken, zegt Eickhout (NOS).

- in zes Utrechtse basisscholen is te veel lood in het drinkwater aangetroffen. Een verhoogde loodconcentratie kan jonge kinderen en zwangeren schaden. De gemeente besloot naar aanleiding van de in Amsterdam gemeten loodgehalten onderzoek te laten doen naar het drinkwater in Utrechtse basisscholen en kinderdagverblijven gebouwd vóór 1960. Van de 71 gebouwen zijn nu de eerste 25 onderzoeksresultaten bekend. Voorlopig mag in de zes scholen geen water meer uit de kraan worden gedronken (NRC).

- de arts die als eerste alarm sloeg over de uitbraak van het nieuwe coronavirus, Li Wenliang, is overleden als gevolg van besmetting met het virus (NBCNews). Li waarschuwde via online chat forums voor de nieuwe ziekte, die volgens hem overeenkomsten met het Sars-virus vertoonde. Hij kreeg prompt een reprimande van de Chinese politie. Na een dag van onzekerheid over zijn lot, bevestigde het ziekenhuis waar Li werkte zijn overlijden. Op de Chinese sociale media ging het bericht viraal met 1,5 miljard views. Na overheidsingrijpen resteren er van de honderdduizenden reacties nog slechts een handvol (BBC).

Van een 'huis-tuin-en-keukencursusje' naar een echte bieracademie. Sinds vandaag kun je in Nederland bier leren brouwen op hbo-niveau. Oprichtster Fiona de Lange vond het hoog nodig. "Er zijn enorm veel bieren in Nederland die niet goed gebrouwen zijn" (RTL Z). De Keuringsdienst van Waarde prikt door de illusie van opschuimmelk. Het programma vergeleek de samenstelling tussen speciale opschuimmelk en normale volle melk. Het verschil zit ‘m voornamelijk in de prijs (AD). Flessenwater is 'gedoemd te verdwijnen' voorspelt een Duitse start-up. Het heeft een te grote milieubelasting. Hoe drinken we dan straks ons water? Gewoon kraanwater, maar dan wel gefilterd en met extra mineralen of een smaakje. Een nieuwe markt, voor zowel start-ups als de grote bedrijven als PepsiCo (SodaStream), Danone en Nestlé (RetailDetail). Wereldwijd zijn duizenden reizigers gestrand door de inreisrestricties als gevolg van de coronavirus-uitbraak. Of doordat er simpelweg geen vliegtuig meer vliegt (Bloomberg).
Dit artikel afdrukken