Op dit moment is de oogst van de oer-hollandse, of misschien moeten we zeggen oer-zeeuwse, kapucijners in volle gang. Zeeland en vooral Zeeuws-Vlaanderen zijn altijd een belangrijke regio geweest voor de verbouw van deze erwten, die buiten Nederland nauwelijks gegeten worden.

Uitsterven
Maar ook in Nederland neemt de belangstelling voor de kapucijner af: werd er vorig jaar naar schatting nog 'een kleine 1000 ton in Nederland verbouwd, waarvan 90% in Zeeland. Dit jaar zou dat slechts 200 ton zijn, omdat de oogst vorig jaar zo goed was dat er veel over is', meldt Omroep Zeeland.

Volgens Omroep Zeeland dreigen de kapucijners zelfs uit te sterven. Oudere mensen zetten ze nog wel op tafel, maar jongeren kennen ze niet meer. Dat moet dan toch vooral voor de Nederlandse jongeren gelden, want bij Turkse en Marokkaanse winkels kun je nog regelmatig van die mooie blauwpaarse peulen scoren. Even doppen en smullen van die heerlijke 'raasdonders' met hun zoetje.
Dit artikel afdrukken