We zouden anders naar bomen moeten kijken, volgens Leendert Koudstaal, stadsbeheerder bij de gemeente Den Haag, die veel met i-Tree werkt. Bomen zijn niet alleen mooi, maar ze slaan ook CO2 op, in stam en bladeren. En brengen verkoeling. Veel mensen weten dat ook nog wel.

Maar dat bomen bij zware buien 10% van het regenwater wegvangen en het riool flink ontlasten, dat weet bijna niemand
Maar dat bomen bij zware buien 10% van het regenwater wegvangen en het riool flink ontlasten, dat weet bijna niemand, zegt Koudstaal in het Financieele Dagblad. Van een grote paardenkastanje uit Den Haag bijvoorbeeld werd eerder berekend dat die per jaar voor €6,50 water afvangt, voor €111 luchtvervuiling en voor €1.407 CO2 heeft opgeslagen, een bedrag dat jaarlijks toeneemt met €16. Dat is nog eens ander nieuws, temidden van alle berichtgeving over de negatieve gevolgen van bosbranden.

Het ouderwetse 'stammetjes tellen' en bomen-kappen-als-je-er-maar-een-terugplaatst-ergens, dat is niet effectief om de waarde, ook die in geld, te kunnen meten van een boom. Het loont de moeite om preciezer te kijken naar waar in een stad een boom tot volle wasdom kan komen en waarde kan toevoegen aan de buurt. Zo stoort ook Henk Werner zich aan de beperkte focus op aantallen bomen, zoals die nu nog gebruikelijk is. Hij is boomverzorger bij Pius Floris en helpt gemeenten bij hun bomenbeheer.

'Stoepgroente'
Kapvergunningen gaan nogal eens gepaard met de standaardregel dat er ook een boom teruggeplaatst moet worden. Dat leidt tot 'stoepgroente', jonge bomen op plaatsen waar ze nauwelijks plek hebben. i-Tree helpt onderbouwen waarom het toch loont ruimte te maken voor bomen die geheel kunnen uitgroeien. In bomenrijke buurten zijn de gezondheidskosten per inwoner bijvoorbeeld €90 lager, zegt Werner. Daar draagt ook overig 'verticaal groen' aan bij, schreef Huib Stam onlangs.

De gemeente Amsterdam is trendsetter. Sinds 2018 heeft de gemeente 'groen' als kapitaalgoed op de begroting staan. Vanaf dit jaar investeert de hoofdstad €26,5 miljoen extra in groen, als investering die over jaren wordt afgeschreven. Nu de rest van Nederland nog.

Dit artikel afdrukken