Ramen dicht en interne luchtcirculatie aan, is het devies om de buitenlucht zoveel mogelijk buiten te houden. In vergelijking met een autoreiziger ademt een fietser of wandelaar 9 keer zoveel fijnstof in tijdens het woon-werkverkeer. Afgezien van de dichte autoraampjes die vuile lucht buiten houden, zijn een langere reisduur en een intensievere ademhaling door de inspanning daar de oorzaken van.
Naar schatting ademt 90% van de wereldbevolking vervuilde lucht in. Vervuilde lucht is de oorzaak van 7 miljoen doden per jaar.
Wie op een doordeweekse dag ademhaalt in Delhi, rookt als het ware 12 sigaretten per dag zonder ook maar in de buurt van een aangestoken sigaret te komen. Vorig jaar bereikte het vervuilingsniveau zelfs een piek die te vergelijken valt met het roken van 44 sigaretten per dag.
Toch maar met de auto naar je werk dus? Nee hoor, op lange termijn wegen de voordelen van bewegen - door fietsen of lopen - nog altijd op tegen de nadelen van de luchtvervuiling, zeggen de onderzoekers.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Blij en opgelucht tegelijk dat ik nooit (meer) in een stad kom.
In België weten ze het exact: Kan luchtvervuiling de voordelen van fietsen tenietdoen? (De Standaard 2017)
Langere reistijd wanneer je fietst? In steden als Delhi, waar lopen soms nog sneller is dan je voortbewegen op de door auto's verstikte rijbaan?
Ga naar een toeristische attractie in Europa waar veel Aziaten komen en je ziet mensen met maskertjes.
+ met fietsen/wandelen: je draagt niet bij tot. Fietsen met maskertje?