Helaas: wat de beste manier is blijkt niemand te weten. Dat blijkt uit een analyse van 66 verschillende bronnen uit verschillende landen die werd uitgevoerd door Dr. John Wainwright en hoogleraar Aubrey Sheiham van het University College London. Ze maakten een vergelijking van aanbevelingen van verenigingen voor tandartsen, van bedrijven voor tandenborstels en namen de belangrijkste handboeken over tandheelkunde door.

Verrast
Het onderzoek vond in totaal zes verschillende poetstechnieken. Van geen enkele techniek kon als duidelijk beter dan de andere worden aangemerkt. Sterker nog, er blijken zelfs geen eenduidige richtlijnen vast te stellen over hoe vaak en hoe lang we onze tanden moeten poetsen.

"Er lijkt geen consensus te bestaan onder professionele organisaties over wat de beste methode is voor het poetsen van de tanden", schrijven de beide Londonse tandheelkundige onderzoekers. Wainwright en Sheiham tonen zich verrast en bevelen dringende nader onderzoek aan. Hoe kan het immers dat op zo'n evidente vraag geen antwoord bestaat?

Van geval tot geval
Nigel Carter van de British Dental Health Foundation zegt tegen de BBC het antwoord op die vraag wel te kunnen geven. Volgens hem is er niet maar 1 'beste techniek'. Veel beter kunnen tandartsen kijken naar de persoonlijke situatie van hun patiënten en bijsturen, precies zoals dat het beste bij de gevoelige plekken past waar zij bij het poetsen niet goed mee omgaan.
Dit artikel afdrukken