Aan de Airfryer van Philips hebben we hier al vaker aandacht besteed. Het is (nog altijd) een apparaat dat zijn plekje op het aanrecht verdient door z'n gebruiksgemak en snelheid. We hebben nu ook ontdekt hoe we er perfecte frietjes in kunnen bakken. Men neme... de verse frites van Lidl.
In een eigen vergelijkend onderzoekje met de Tefal Actifry, kwam de Airfryer al als grote winnaar naar voren. Ook de Consumentenbond was redelijk positief over de friteuse zonder vet. Producenten (Mora) ontwikkelden speciale snacks - met Airfryerlogo.
Er kwamen ook wel punten van kritiek, met name op de frietjes die je er in kunt bakken. De Consumentenbond constateerde dat in de Airfryer gebakken frites 'met afstand' het hoogste acrylamidegehalte bevatten. Acrylamide is kankerverwekkend en zit vooral in de donkerbruine (verbrande) randjes. Je moet volgens het Voedingscentrum frites dan ook niet bruin, maar goudgeel bakken. Philips paste daarop de handleiding aan en raadt nu aan verse friet eerst gedurende 30 minuten in het water te laten staan.
Met of zonder dompelbad bleef het best lastig om verse frietjes mooi gelijkmatig te bakken. Om ze echt knapperig te krijgen bakte ik ze vaak wat langer, maar dat leverde haast onvermijdelijk zwarte puntjes op. Diepvries (oven) frites werkte beter, daar werden dan met name de randjes mooi donkerder, je kreeg haast grafische frieten.
Deze week probeerde ik weer eens wat nieuws. 'Verse frites' van de Lidl, een zakje van 700 gram voor nog geen euro. Vers bleken ze overigens niet helemaal te zijn, want ze waren al voorgebakken (in zonnebloemolie, palmolie en raapolie), maar dat schijnt normaal te zijn voor 'verse' aardappelproducten. Herkomst en ras stonden niet op de verpakking, da's nou wel jammer.
Met een lepel olie, knoflookpoeder en chilivlokken omgeschud deed ik ze in de Airfryer. Paar keer omschudden onderweg, zo'n 18 minuten op 200 graden: het resultaat was een schaal vol prachtige, knapperige, goudgele frieten. De patatboer zou er jaloers op zijn.
Dit artikel afdrukken
Er kwamen ook wel punten van kritiek, met name op de frietjes die je er in kunt bakken. De Consumentenbond constateerde dat in de Airfryer gebakken frites 'met afstand' het hoogste acrylamidegehalte bevatten. Acrylamide is kankerverwekkend en zit vooral in de donkerbruine (verbrande) randjes. Je moet volgens het Voedingscentrum frites dan ook niet bruin, maar goudgeel bakken. Philips paste daarop de handleiding aan en raadt nu aan verse friet eerst gedurende 30 minuten in het water te laten staan.
Met of zonder dompelbad bleef het best lastig om verse frietjes mooi gelijkmatig te bakken. Om ze echt knapperig te krijgen bakte ik ze vaak wat langer, maar dat leverde haast onvermijdelijk zwarte puntjes op. Diepvries (oven) frites werkte beter, daar werden dan met name de randjes mooi donkerder, je kreeg haast grafische frieten.
Deze week probeerde ik weer eens wat nieuws. 'Verse frites' van de Lidl, een zakje van 700 gram voor nog geen euro. Vers bleken ze overigens niet helemaal te zijn, want ze waren al voorgebakken (in zonnebloemolie, palmolie en raapolie), maar dat schijnt normaal te zijn voor 'verse' aardappelproducten. Herkomst en ras stonden niet op de verpakking, da's nou wel jammer.
Met een lepel olie, knoflookpoeder en chilivlokken omgeschud deed ik ze in de Airfryer. Paar keer omschudden onderweg, zo'n 18 minuten op 200 graden: het resultaat was een schaal vol prachtige, knapperige, goudgele frieten. De patatboer zou er jaloers op zijn.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het acryl-amide verhaal is inmiddels niet meer zo hevig als ons aanvankelijk was voorgeschoteld. Omdat knaagdieren hun eten nooit boven een vuurtje bereidden, is bij hen het kankerrisico waarschijnlijk groter dan bij mensen.
Mijn man bakt ze altijd zonder olie of andere toevoegingen. Heerlijke frietjes!!
Bedankt voor je supersnelle reactie! Ik ben om en ga morgen een airfryer halen!
Hallo Mariska #7, ik heb goede ervaringen met voor- en afbakken in de Airfryer. Als ik met helemaal verse aardappelen begin en er zelf frites van snijd, bak ik ze zo'n 10 minuten voor op een wat lagere temperatuur: 160 graden. Dan haal ik ze er even of wat langer uit. Ze zijn dan heel slap maar wel gegaard.
Voor het afbakken warm ik de Airfryer verder op naar 200 graden, en bak ik ze af in 5 à 8 minuten.
Met voorgesneden en voorverpakte verse frietjes hoef je niet in 2 etappes te bakken, dat kan in één keer door. In mijn inmiddels oude Airfryer past gemakkelijk zo'n zakje van 700 gram. Over de XL zegt Philips zelf: capaciteit van 1,2 kg voor maximaal 5 personen.
Ik ben aan het overwegen om een airfryer XL van Philips aan te schaffen. We zijn een gezin van 5 dus vraag ik me af of we met 1 maal bakken genoeg friet hebben. Werkt het ook om de friet deels te bakken in de airfryer eruit halen om je tweede portie te bakken en dan beide portie's om de beurt af te bakken?? Krijg je dan ook krokante friet of blijft het dan zacht omdat het tussendoor is afgekoeld?