Een paar jaar geleden besteedde Wouter van Teeffelen al eens aandacht aan het verdienmodel achter een voedselbos. Sindsdien volgt hij de ontwikkelingen rond voedselbossen intensief.

Van huis uit is Van Teeffelen bedrijfsadviseur fruitteelt. Volgens hem is een voedselbos "een prachtige manier om met het telen van fruitgewassen bezig te zijn op een geheel andere wijze dan in een boomgaard." Nu het onderwerp zo populair is geworden en de voedselbosinitiatieven als paddenstoelen de grond uitschieten, zet hij zijn kennis en ervaring op een rijtje in een webinar-annex-lezing.

Van Teeffelen zoomt in op de mogelijkheden van een voedselbos als economisch alternatief voor ondernemers in de huidige (biologische) landbouw. Volgens Van Teeffelen is de onzekerheid die biologische fruittelers en potentiële omschakelaars in het verleden ervoeren te vergelijken met de onzekerheid die ondernemers nu met een voedselbos kunnen ervaren. Bovendien moet je om een voedselbos als een rendabele bedrijfsactiviteit op te zetten vooraf een goed strategisch bedrijfsplan hebben, met een verdienmodel dat ook thema's als afzet, korte ketens en PR/marketing adresseert.

Hoe leuk zou het zijn, zegt hij, als er een dialoog ontstond, bijvoorbeeld hier op Foodlog. Want: "Voedselbossers kunnen veel leren van biologische fruittelers door hun jarenlange ervaring met het duurzaam telen van fruit. En biologische fruittelers kunnen veel leren van de frisse ideeën van nieuwkomelingen en hun voedselbos."


Dit artikel afdrukken