Candel zei dat zittende korte termijn belangen prevaleren boven het ontstaan van een verbindende visie. Tegelijk signaleerde hij dat de Commissie Remkes de politiek en de overheid weer hun verantwoordelijkheid wil laten nemen na enkele decennia van neoliberale afwezigheid. De gevolgen van de adviezen van de Commissie Remkes impliceren onder meer krimp van de Nederlandse veehouderij, precies het onderwerp waartegen de boeren vandaag demonstreerden.

Het Malieveld van vandaag was een manifestatie van precies die fenomenen die we vanmorgen al benoemden.

Door overheidsfalen is een onhoudbaar belang te ver doorgeschoten. Het is dus begrijpelijk dat boeren protesteren tegen de manier waarop ze door de nieuwe politiek gepakt dreigen te worden. Tegelijk is het weinig waarschijnlijk dat ze eraan zullen ontsnappen. Dat wil echter niemand horen. 'Halveer de veehouderij'-politicus Tjeerd de Groot (D66) werd vandaag door de boeren uitgefloten en door minister Schouten afgeserveerd.


Boerenleiders als Marc Calon (LTO Nederland) en de voormalige staatssecretaris (CDA) Henk Bleker deden alsof het zittende boerenbelang vandaag gered werd door de even massale als keurige actie van duizenden boeren op het Malieveld.

Minister Schouten deed vandaag alsof er een toekomst is voor alle bestaande boeren in Nederland. Dat is nogal onwaarschijnlijk.

Aanstaande vrijdag komt het kabinet met een eerste reactie (maar vermoedelijk nog heel voorzichtige) op de stikstofproblemen in Nederland waarover de Commissie Remkes rapporteerde. Dan wordt duidelijk of het Malieveld in het voordeel van de bestaande belangen boeren of dat van de nieuwe politiek uitvalt. Als het kabinet de nieuwe politiek ontkent, kan Remkes - die nog met een lange termijn advies moet komen - meteen op zoek naar een andere klus. Waarschijnlijker is echter dat boeren moeten inschikken. Daarom zit de minister van Landbouw met een klus die lastig te klaren valt. Zeker na het door haar zo warm ontvangen boerenprotest van vandaag.

De boeren willen wellicht best inschikken als ook de rest van de samenleving dat doet. In eigen vlees snijden doet pijn, maar minder als de samenleving als geheel laat zien mee te willen lijden.



Dit artikel afdrukken