Chief Economist Professor Jarig van Sinderen van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) gooide de knuppel in het boerenhok door te verklaren dat Nederlandse boeren niet moeten klagen, maar innoveren. Hij verzet zich tegen Europarlementariërs die de crisis in boerenland zouden willen afwentelen op consumenten. Op de website van de NMA schrijft van Sinderen een opiniestuk waarin hij stelt dat versterking van de Europese en Nederlandse landbouw om innovatie in plaats van minder concurrentie vraagt. Hij lijkt daarmee tevens te protesteren tegen de motie van de Tweede Kamer voor een 'eerlijk verdienmodel' voor boeren. In lijn daarmee wordt in het Europese parlement voorgesteld de concurrentieregels te versoepelen zodat producenten van agrarische producten prijsafspraken kunnen maken. Dat kan, zegt Van Sinderen, slechts leiden tot hogere prijzen voor consumenten.
Hij wijst erop dat de Europese mededingingsautoriteiten al hebben aangegeven dat voor agrarische ondernemers maar beter geen uitzonderingen gemaakt kunnen worden. "Het
versoepelen van de mededingingsregels, een oproep die we in Nederland ook nog wel eens horen, raden zij af. De NMa krijgt vaak tips en signalen over prijsafspraken en ondernemers die met opzet productie uit de markt halen om de prijzen op te drijven."
Vorig jaar heeft de NMa producenten van zilveruien en paprika’s beboet die jarenlang de productie kunstmatig laag hielden of prijsafspraken maakten, zegt Van Sinderen. Deze week maakte de NMa een boete bekend voor zeven uienproducenten wegens een kartel. "Het is goed om ons te realiseren dat iedere inwoner van de EU per jaar al ruim 115 euro voor de landbouwsector betaalt via de EU begroting. Het is niet acceptabel dat consumenten extra geld moeten betalen doordat producenten onderling afspraken maken. [...] Daarmee los je de problemen in de Europese landbouw niet op. Je wentelt ze af op consumenten, vernieuwende Nederlandse agrariërs en op Nederland als exportland."
De Nederlandse boerenvoorman Albert Jan Maat vraagt zich af waar Van Sinderen zich mee bemoeit. De NMA moet, zegt Maat, de wet handhaven en geen politieke uitspraken doen. Ook Teun de Jong van de Nederlandse Akkerbouwers Vakbond protesteert tegen de politieke stellingname van de NMA.
De berichtgeving rond het stuk van Van Sinderen verzuimt te melden dat de NMA Apps ontwikkelt die ons bijvoorbeeld helpen gemakkelijk de weg naar de goedkoopste energie te vinden. Nou nog eentje die ons in de gelegenheid stelt de goedkoopste uien, aardappelen, boerenkool en speklapjes op te sporen. Wie dat in zijn beschouwing meeweegt, moet constateren dat het bonje is tussen de NMA, de politiek en de boeren.
Maat en Van Dijk hebben gelijk: de NMA doet politieke uitspraken. De vraag is waarom een uitvoerende organisatie zich vergaande beleidsmatige uitspraken permitteert en zelfs bereid is politiek gevoelige Apps te ontwikkelen.
Fotocredits: App-le Store: Shinsaibashi, uitsnede, jpellgen
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Jack van Messel #33 ;-) wellicht was ik wat overgevoelig. ik kan wat synisme ook wel waarderen!
@dick #58: erg mee eens!!
@dick #35 Ja je kan zeker discussiëren of het maken van een app. wel een taak van de NMa is, maar daarmee is het nog niet politiek. Past wel goed in het achterliggende doel van de NMa: dat is niet "lage prijzen" zoals hier veel wordt beweerd, maar wel "markten beter laten werken".
Kijk ook eens naar de normen die de NMA voor boeren hanteert. Als NMAnorm mogen een aantal boeren in een producenten organisatie niet meer dan 10% van het marktaandeel beleveren. Innovatie en differentiatie mag dan ook niet boven deze norm uitkomen. Alleen een beperkt en selectief aantal boeren zal als producentenorganisatie met innovatie en differentiatie bezig kunnen zijn. Meer zal volgens de NMA niet toegestaan zijn. De rest van de boeren die het andere 90% marktaandeel beleveren zijn uitgesloten om met innovatie en differentiatie aan een producentenorganisatie deel te nemen. Tenzij er 10 producentenorganities komen waarbij boeren met 10 verschillende innovatie en differentiatieprojecten en elk 10% marktaandeel beleveren. Om binnen de NMAnorm te blijven lijkt me 10 verschillende producentenorganisaties in de praktijk niet haalbaar. Voor het gros der boeren belemmeren de NMAnormen innovatie en differentiatie. Tenzij er overheidsquota komen die de NMAnormen doorkruisen.
Luc, ok. Ik snap dat lastig snapbare. Dat hangt op dat snijvlak tussen commerciële en traditionele primaire productie. Boer, tuinder en teler willen afspraken maken over 'een appel', een tomaat', 'een varken', desnoods eentje met een duurzame ster of een stip. Maar het blijft gewoon een appel, tomaat of varken (die sterren en stippen zijn nl. dissatisfiers; boeren denken dat het satisfiers zijn - dat is een beetje het geval met biologisch, dat wel). Daar zit het probleem als je de productie niet beperkt en een unieke grondstof levert voor een product waar een ander de meerwaarde aan toevoegt. Zolang dat niet gebeurt, kun je afspraken maken tot je een ons weegt maar zal de markt toch echt over de de prijs beslissen. Varkens en kippen komen met het grootste gemak van verder naar het Oosten, met sterren en al. Tomaten en komkommers? We barsten ervan. Wie gaat daar nou afspraken over maken, zelfs al hebben ze 5 milieusterren?
Daarom is het zoeken van de oplossing in ketenafspraken uitstel van executie. Innovatie die leidt tot differentiatie die verwerkers en consumenten uit je handen trekken is de ene oplossing; de andere zit in een ouderwets goed GLB (maar dat schijnt niemand te willen).
NB: uitstel van executie is net als praten altijd goed! Als je de tijd die je ermee koopt maar goed gebruikt.
De taak van de NMA is niet het beschermen van producten uit een producentenorganisatie. Die moeten zichzelf bewijzen in de markt.
ik bedoel dat quota juist een massamiddel is dat niet werkt in een wereldeconomie waar de massa overal vandaan komt in deze tijd. Dat je met een groep een product in de markt kan zetten en daar een meerprijs voor kan vragen omdat het duurzamer, innovatiever of gezonder is, lijkt me een mooi streven en dat moet makkelijker mogelijk worden. Daarbij moeten primaire producenten beter beschermd (kunnen) worden door de NmA's van deze wereld. En dat sommige cowboys daar niet blij mee zijn... tja dan moeten zij maar niet mee doen. Moeilijk allemaal hoor!
En dick, jouw punt snap ik niet. Ik heb het niet over sectoren, of dat was niet mijn bedoeling iig.