(Toegevoegd op 6 februari, 20:00h: NMA-woordvoerder Bob van 't Klooster merkte op dat Foodlogs' suggestie dat de NMA een App zou ontwikkelen onjuist is; er bestaat slechts een vergelijkingsapplicatie).

Chief Economist Professor Jarig van Sinderen van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) gooide de knuppel in het boerenhok door te verklaren dat Nederlandse boeren niet moeten klagen, maar innoveren. Hij verzet zich tegen Europarlementariërs die de crisis in boerenland zouden willen afwentelen op consumenten. Op de website van de NMA schrijft van Sinderen een opiniestuk waarin hij stelt dat versterking van de Europese en Nederlandse landbouw om innovatie in plaats van minder concurrentie vraagt. Hij lijkt daarmee tevens te protesteren tegen de motie van de Tweede Kamer voor een 'eerlijk verdienmodel' voor boeren. In lijn daarmee wordt in het Europese parlement voorgesteld de concurrentieregels te versoepelen zodat producenten van agrarische producten prijsafspraken kunnen maken. Dat kan, zegt Van Sinderen, slechts leiden tot hogere prijzen voor consumenten.

Hij wijst erop dat de Europese mededingingsautoriteiten al hebben aangegeven dat voor agrarische ondernemers maar beter geen uitzonderingen gemaakt kunnen worden. "Het
versoepelen van de mededingingsregels, een oproep die we in Nederland ook nog wel eens horen, raden zij af. De NMa krijgt vaak tips en signalen over prijsafspraken en ondernemers die met opzet productie uit de markt halen om de prijzen op te drijven."

Vorig jaar heeft de NMa producenten van zilveruien en paprika’s beboet die jarenlang de productie kunstmatig laag hielden of prijsafspraken maakten, zegt Van Sinderen. Deze week maakte de NMa een boete bekend voor zeven uienproducenten wegens een kartel. "Het is goed om ons te realiseren dat iedere inwoner van de EU per jaar al ruim 115 euro voor de landbouwsector betaalt via de EU begroting. Het is niet acceptabel dat consumenten extra geld moeten betalen doordat producenten onderling afspraken maken. [...] Daarmee los je de problemen in de Europese landbouw niet op. Je wentelt ze af op consumenten, vernieuwende Nederlandse agrariërs en op Nederland als exportland."

De Nederlandse boerenvoorman Albert Jan Maat vraagt zich af waar Van Sinderen zich mee bemoeit. De NMA moet, zegt Maat, de wet handhaven en geen politieke uitspraken doen. Ook Teun de Jong van de Nederlandse Akkerbouwers Vakbond protesteert tegen de politieke stellingname van de NMA.

De berichtgeving rond het stuk van Van Sinderen verzuimt te melden dat de NMA Apps ontwikkelt die ons bijvoorbeeld helpen gemakkelijk de weg naar de goedkoopste energie te vinden. Nou nog eentje die ons in de gelegenheid stelt de goedkoopste uien, aardappelen, boerenkool en speklapjes op te sporen. Wie dat in zijn beschouwing meeweegt, moet constateren dat het bonje is tussen de NMA, de politiek en de boeren.

Maat en Van Dijk hebben gelijk: de NMA doet politieke uitspraken. De vraag is waarom een uitvoerende organisatie zich vergaande beleidsmatige uitspraken permitteert en zelfs bereid is politiek gevoelige Apps te ontwikkelen.

Fotocredits: App-le Store: Shinsaibashi, uitsnede, jpellgen
Dit artikel afdrukken