Het draait om kleine aanpassingen die ieder gezin kan doorvoeren. Rachel Goldman, psycholoog in het Bellevue Center for Obesity & Weight Management zegt: “Probeer één aanpassing per keer door te voeren. Als je ziet dat die werkt, zul je nog gemotiveerder zijn voor de volgende stap."
Gezonde gezinnen doen acht dingen:
1. Ze gaan met elkaar naar buiten en zijn actief
De beste manier om fit te blijven, op welke leeftijd dan ook, is door te bewegen. De verleiding van alle speeltjes binnen is groot, dus de truc is om die opzij te leggen en met het hele gezin naar buiten te gaan. Het hoeft geen grote sportieve inspanning te zijn. Door met zijn allen naar het strand te gaan, een stuk te fietsen of een eindje te wandelen is iedereen in beweging en sociaal in contact.
2. Ze hebben ‘no-phone zones’
“Iedere dag moet een paar 'technologie-vrije' periodes hebben", zegt Jennifer Caudle van de Rowan University. Volgens haar werkt het het beste om in gezinsverband een plan op te stellen van plaatsen en tijden waar schermpjes verboden zijn, zoals aan de eettafel, in de slaapkamers en tijdens afgesproken huiswerk-tijden.
3. Ze maken eten koken een gezellige gezinsactiviteit
Caudle: “Zoek met je kinderen een recept uit en neem ze mee naar de supermarkt, waar ze zelf de ingrediënten bij elkaar zoeken.” Zij kunnen - met een beetje hulp – bijvoorbeeld één keer per week het eten regelen. Kinderen betrekken bij alle aspecten van het klaarmaken van het eten, maakt ze meer geïnteresseerd en het leert ze over slimme, gezonde keuzes. Goldman voegt hier aan toe: “Zorg wel dat het leuk is en dat de kinderen het niet als een taak gaan zien.”
4. Ze plannen tijd in voor gezondheid
Een nieuwe gewoonte creëer je door die in te passen in een routine. Hang een kalender op een plek waar iedereen het kan zien en schrijf daarop de avonden dat de kinderen het eten regelen, wanneer je als gezin gaat fietsen of wandelen en wanneer wie gaat sporten. Zo wordt vanzelf het deel van het dagelijkse leven. Volgens Goldman is dit een wezenlijke stap: “De gezondste mensen hebben min of meer iedere dag dezelfde routine.”
5. Ze denken na over snacktime
Iedereen heeft wel eens zin in een snack na een drukke dag. Zorg dat de gezonde snacks als groente, humus, noten en fruit binnen handbereik staan. Als je die makkelijker kunt pakken, zul je minder snel voor iets minder gezonds kiezen.
6. Ze communiceren
Alle experts zijn het er over eens dat samen eten belangrijk is. Behalve dat het eten er gezelliger door wordt, geeft het ook tijd om te praten, discussiëren en dingen met elkaar te delen. Sociale interactie blijkt sterk samen te hangen met mentale gezondheid, slaap en gedrag op school. Als een kind iets dwarszit, ontstaat zo altijd ruimte om dat te bespreken.
Ook dit soort momenten hoort thuis op de kalender; in gezinsverband of één op één.
7. Ze ontspannen met elkaar aan het eind van de dag
Het hele gezin – ook de ouders – zou minstens een uur voordat ze gaan slapen even moeten ontspannen. Dit kan bijvoorbeeld door te lezen of een spelletje te doen; als het maar niet met een schermpje is. Hierdoor zal iedereen beter slapen en ’s ochtends uitgerust opstaan.
8. Ze weten hoe ze bewegen leuk maken
Niet alleen gaan fitte gezinnen naar buiten en spelen ze samen, ze weten ook hoe ze het leuk moeten houden. Verzin iets nieuws als je in een sleur terecht lijkt te komen. Zoek iets wat iedereen leuk vindt, dan krijg je vanzelf zin om meer te bewegen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog