Wat maakt dit soort 'vieze' snoep aantrekkelijk?
Psycholoog Paul Rozin, die zich aan de universiteit van Pennsylvania al jarenlang bezig houdt met walging, noemt het “goedaardig masochisme”. Hij vergelijkt het met het kijken van horrorfilms of een achtbaanritje maken. “Net als in een achtbaan voel je angst, maar je vindt het leuk. De negativiteit is deel van de lol”. Volgens Rozin is dit alleen mogelijk omdat er “geen echte dreiging” is; het is alleen leuk omdat je zeker weet dat er niks ergs gebeurt. Rachel Herz, psycholoog en auteur van het boek That's Disgusting voegt daar de mogelijkheid aan toe dat kinderen het leuk vinden om de grenzen van wat hun ouders vies vinden op te zoeken. Herz benoemt daarnaast dat de stijgende populariteit van extreem snoep gerelateerd zou kunnen zijn aan algemene sensorische verzadiging. Je wordt gebombardeerd met prikkels en snoep zou extreem moeten zijn om nog onze aandacht te trekken.
Rozin denkt dat de aantrekkingskracht van andere mensen zien walgen ook een rol speelt. De lol zou dan dus niet liggen bij het zelf opeten van het snoep, maar andere mensen zo ver krijgen om het te proberen en dan hun reactie te zien. Dit zou de populariteit van de overweldigende hoeveelheid YouTube-filmpjes verklaren.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dit soort snoep heet in West-Vlaanderen "muuletrekkers"
Uit ervaring weet ik dat vies ook lekker kan zijn.
Doe mij maar 12 ritjes met een achtbaan...