De smaken zuur en bitter wijzen van nature op giftig eten. Het opmerkelijke is, dat mensen die graag zoet eten toch bijvoorbeeld zure matten lekker vinden, ook al vertrekt hun gezicht tijdens het eten. En wat bezielt de spelers van de steeds populairdere ‘Bean Boozled challenge’, getuige het aantal filmpjes op YouTube? De challenge bestaat uit 12 jelly beans met lekkere smaken en 12 met vieze smaken. Er zijn echter maar 10 kleuren. Een bruin snoepje kan bijvoorbeeld naar chocoladepudding smaken of, als je pech hebt, naar hondenvoer uit blik. Andere combinaties zijn bijvoorbeeld sappige peer en snot, perzik en kots of tuttifrutti en stinksokken.

Wat maakt dit soort 'vieze' snoep aantrekkelijk?

Psycholoog Paul Rozin, die zich aan de universiteit van Pennsylvania al jarenlang bezig houdt met walging, noemt het “goedaardig masochisme”. Hij vergelijkt het met het kijken van horrorfilms of een achtbaanritje maken. “Net als in een achtbaan voel je angst, maar je vindt het leuk. De negativiteit is deel van de lol”. Volgens Rozin is dit alleen mogelijk omdat er “geen echte dreiging” is; het is alleen leuk omdat je zeker weet dat er niks ergs gebeurt. Rachel Herz, psycholoog en auteur van het boek That's Disgusting voegt daar de mogelijkheid aan toe dat kinderen het leuk vinden om de grenzen van wat hun ouders vies vinden op te zoeken. Herz benoemt daarnaast dat de stijgende populariteit van extreem snoep gerelateerd zou kunnen zijn aan algemene sensorische verzadiging. Je wordt gebombardeerd met prikkels en snoep zou extreem moeten zijn om nog onze aandacht te trekken.

Rozin denkt dat de aantrekkingskracht van andere mensen zien walgen ook een rol speelt. De lol zou dan dus niet liggen bij het zelf opeten van het snoep, maar andere mensen zo ver krijgen om het te proberen en dan hun reactie te zien. Dit zou de populariteit van de overweldigende hoeveelheid YouTube-filmpjes verklaren.
Dit artikel afdrukken