De verslavingszorg vergrijst. Sinds 2004 steeg het aantal 55-plussers met een alcoholverslaving met 61%. Onder de half miljoen probleemdrinkers in Nederland zijn de (jonge) gepensioneerden nadrukkelijk oververtegenwoordigd, schrijft Annemieke van Dongen van de Persdienst.

Jonge gepensioneerden: gemakkelijke drinkers
Vóór het pensioen kon je door de week niet drinken omdat je de volgende dag weer moest werken. Eenmaal gepensioneerd, is het altijd weekend.
Je kunt dus best een pilsje extra drinken na het tennissen, of een glaasje wijn bij de lunch. Tel daarbij op dat bij de huidige generatie jong-gepensioneerden alcohol al meer 'ingebakken in het leefpatroon' is, ze over meer vrije tijd en ook meer geld beschikken en 'een alcoholverslaving ligt op de loer', stelt Arno Heltzel van Unie KBO.

Eenzaamheidsdrinkers
Unie KBO voerde de afgelopen jaren campagne om ouderen te waarschuwen voor het risico dat hun (te) gemakkelijke sociale drinken omslaat in probleemdrinken. Een risico dat nog groter is voor alleenstaande ouderen. Die worden door niemand op de vingers getikt als ze nog een glaasje extra nemen. Uit schaamte en schuldgevoel trekken ze zelf maar zelden aan de bel met hun probleem.

Overheid blijft in gebreke
Volgens Unie KBO laat de overheid oudere alcoholisten in de kou staan. "Het lijkt wel alsof ze denken dat je het gedrag van ouderen toch niet meer kunt veranderen. Maar niet alleen bij jongeren loont investeren in preventie. Het bespaart de maatschappij een hoop kosten als senioren gezond blijven", zegt Helztel.

Fotocredits: TheArches
Dit artikel afdrukken