In diverse onderzoeken is aangetoond dat een goed doordacht, voedzaam en plantaardig dieet grote gezondheidsvoordelen biedt (zoals een lager risico op obesitas, hartzieken, diabetes en beroerte en een langere levensverwachting). Let op: 'een goed doordacht, voedzaam en plantaardig dieet'. Dat iets anders dan zomaar 'stoppen met vlees eten'. Als je te weinig essentiële nutriënten binnenkrijgt, loop je risico's. Van gewichtstoename tot achteruitgang in breinfuncties. Het is net zo gemakkelijk een ongezonde vegetariër te zijn, als het is een ongezonde vleeseter te zijn. Het wordt pas echt gezond als vlees en/of zuivel vervangen worden door meer fruit, groenten, bonen, soja en voedingsmiddelen die barsten van de verschillende nutriënten.

Dat zegt de Huffington Post, waarin voedingsdeskundige Kristin Kirkpatrick de vijf grootste valkuilen voor (Amerikaanse) vegetariërs aan de orde stelt.

1. Je gebruikt onbetrouwbare bronnen
In de media struikel je over de voorbeelden van sterren die vegetariër zijn geworden en vol trots hun dunne, gezonde lichaam showen. Dat wil jij ook. Maar de artikelen in de glossies zeggen niets over hoe het celebrity-dieet er uit ziet en welke nutriënten het bevat. Vitaminetekorten komen dan ook geregeld voor. Bij vegetariërs treedt bijvoorbeeld regelmatig een vitamine B12 tekort op, dat op lange termijn zelfs tot zenuwschade kan leiden. Doe dus je huiswerk als je besluit vegetariër te worden, raadpleeg betrouwbare bronnen of bespreek je menu met een goede diëtist.

2. Je wordt een "snack-aholic"
Veel (Amerikaanse) vegetariërs schrappen vlees uit hun menu, maar weten vervolgens niet hoe het dan ontstane gat te vullen. Ze grijpen naar chips en koekjes. Maar zoutjes en snoep zitten vol lege calorieën die je alleen maar dik maken en bovendien op termijn een bedreiging voor je gezondheid kunnen zijn. Gooi de chips eruit en stap over op wortels en pindakaas, popcorn (uit de magnetron), volkoren crackers met houmous of amandelen met rozijnen.

3. Je eet iedere dag hetzelfde
Als je qua voedingswaarde iedere dag ongemerkt hetzelfde eet, loop je het risico te weinig nutriënten binnen te krijgen. Met name essentiële vitaminen, mineralen en gezonde vetten vallen nogal eens buiten het menu. Focus dan ook op voldoende eiwitten (noten, zaden, peulvruchten, tofu), calcium (donkergroene bladgroenten, boerenkool, broccoli), ijzer (gedroogde peulvruchten en linzen, sojabonen), vitamine B12 (toegevoegd in ontbijtgranen, sojamelk, vette vis), vitamine D (zonlicht en supplementen) en vooral veel felgekleurde vruchten en groenten.

4. Je vergeet eiwitten te eten
Dat komt omdat de eiwitdiscussie zo gekleurd is geraakt door de politieke beladenheid van 'het vlees eten'. Twee feiten: 1) Eiwit komt niet alleen voor in vlees, 2) je hebt niet veel eiwit nodig om gezond te blijven, maar je kunt ook niet zonder. Er zit uitstekend plantaardig eiwit in bijvoorbeeld linzen, sojabonen, pindakaas, quinoa, bonen, kikkererwten en erwten. Hoeveel eiwit je nodig hebt, hangt af van je gewicht: ongeveer 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht. Eenvoudig sommetje: weeg je 60 kilo, heb je 48 gram eiwit per dag nodig, voor iemand van 80 is dat 64 gram. Zorg dat je dat binnenkrijgt.

5. Je denkt dat je niet ziek kunt worden van het eten van planten
Er zijn mensen die er voor kiezen vegetariër te worden om voedselonveiligheden te vermijden. Maar ook op plantaardig voedsel komen ziekmakende bacteriën voor (denk aan EHEC). Van alle in de VS gerapporteerde voedselvergiftigingen zijn er evenveel aan een dierlijke als aan een plantaardige oorzaak toe te wijzen. Voedselveiligheid heb je voor een groot deel zelf in de hand: wil je 'schoon' eten, houd je dan aan de noodzakelijke regels van hygiëne, goede opslag en bewaartermijnen: handen wassen! Voor vegetariërs is dat niet anders dan voor vleeseters.

Er is niets mis met vegetarisch eten, maar doe het wel met 2 benen op de grond.

Fotocredits: Serie Kitchen#3, uitsnede, fabrisalvetti
Dit artikel afdrukken