The Guardian liet een onderzoek uitvoeren waaruit naar voren komt dat een groep van 20 "staats- en multinationale bedrijven" en hun "meedogenloze exploitatie van de olie-, gas- en steenkoolreserves in de wereld" direct is "gekoppeld aan meer dan een derde van alle broeikasgasemissies in de moderne tijd".

Het onderzoek van de krant, waarin de hoeveelheid kooldioxide wordt geanalyseerd die elk bedrijf sinds 1965 heeft geproduceerd, zegt dat nieuwe cijfers laten zien dat "fossiele brandstoffenbedrijven de klimaatcrisis hebben aangewakkerd ondanks het feit dat de industrie van de gevaren op de hoogte is".

Volgens The Guardian toont het onderzoek aan dat "veel van de ergste overtreders bedrijven die in handen zijn van investeerders. Het zijn wereldwijd bekende merken die veel geld besteden aan het beïnvloeden van overheden en het creëren van een groen imago."

De vier particuliere bedrijven die boven aan de lijst staan - Chevron, Exxon, BP en Shell - zijn sinds 1965 verantwoordelijk voor meer dan 10% van de CO2-uitstoot in de wereld.

De ergste overtreders zijn staatsbedrijven, die verantwoordelijk zijn voor 20% van de totale uitstoot in dezelfde periode. Daarvan heeft het Saoedische oliebedrijf Aramco alleen al 4,38% van het wereldwijde totaal geproduceerd.

De onderzoekers kozen 1965 als vertrekpunt uitgangspunt omdat rond die tijd de klimaatimpact van fossiele brandstoffen algemeen bekend mag worden verondersteld onder de betrokken bedrijven en beleidsmakers op het gebied van energie.

De analyse werd uitgevoerd door Richard Heede van het Climate Accountability Institute in de VS. Heede noemt de betrokken bedrijven en hun producten "in belangrijke mate verantwoordelijk voor de klimaatnoodtoestand". Volgens hem hebben ze "decennialang nationale en wereldwijde actie uitgesteld". Hij vindt dat ze zich niet langer kunnen verschuilen "achter het rookgordijn dat consumenten de verantwoordelijke partijen zijn".

Gisteren kondigde Shell een klantenbindingsprogramma aan om de CO2-uitstoot van ongeveer 1,5 miljoen weggebruikers in Groot-Brittannië te compenseren, meldt Reuters. Shell staat volgens Reuters net als andere oliemaatschappijen, "onder druk van de aandeelhouders" om te laten zien dat het bedrijf zijn CO2-voetafdruk verkleint en net doet of het bijdraagt aan een groenere wereld.

De 20 bedrijven zijn: Saudi Aramco, Chevron, Gazprom, ExxonMobil, National Iranian Oil Co, BP, Royal Dutch Shell, Coal India, Permex, Petróleos de Venezuela, PetroChina, Peabody Energy, ConocoPhillips, Abu Dhabi National Oil Co, Kuwait Petroleum Corp, Iraq National Oil Co, Total SA, Sonatrach, BHP Billiton en Petrobras.
Dit artikel afdrukken