Katz stoort zich aan alle gedoe en geruzie over wat nu wel en niet gezond eten is. Hij ergert zich bovendien aan de redactie van de New York Times die de gerespecteerde krant zou inzetten om de verwarring over wat gezond eten is nog groter te maken dan die al is, terwijl daar helemaal geen reden toe is.

Katz zegt dat er beslist geen rocket science nodig is om te bepalen wat goede voeding is. Hij beweert zelfs dat zowel academische als trendsettende, mediagenieke voedingsdeskundigen allemaal hetzelfde eten: 'echt eten' (vers, weinig bewerkt), niet teveel en voornamelijk plantaardig. Toch maken ze elkaar het leven zuur door het met elkaar in de media oneens te zijn en elkaar te bestrijden. Niet door wat zijzelf eten, maar door wat ze via de media over ons uitstorten, wordt het publiek helemaal in verwarring gebracht.

Dat moet eens afgelopen zijn, want er is helemaal geen onenigheid, zegt Katz. Van veganisten en paleo's tot gewone academici, Katz denkt dat iedereen 'ja' op de volgende vragen zal antwoorden.

1) Ben je het er mee eens dat de beste menu's vooral uit verse, minimaal bewerkte groenten en fruit bestaan?

2) Ben je het er mee eens dat de beste menu's over het algemeen ruime hoeveelheden bonen en peulvruchten bevatten?

3) Ben je het er mee eens dat de beste menu's over het algemeen noten en zaden bevatten?

4) Ben je het er mee dat de beste menu's over het algemeen, eigenlijk altijd, volkoren granen bevatten?

5) Ben je het er mee eens dat de beste menu's vaak vis bevatten?

En nu dus de test. Is iedereen het met Katz eens?
6) Ben je het er mee eens dat bij de beste menu's water als drank de voorkeur krijgt, en dat gezoete dranken grotendeels of helemaal uitgesloten zijn?

7) Ben je het er mee eens dat de beste menu's zo weinig mogelijk fast food, junk food en zwaar bewerkte voedingsmiddelen in het algemeen bevatten?

8) Ben je het er mee eens dat de beste menu's de nadruk leggen op herkenbaar eten direct uit de natuur?

9) Ben je het er mee eens dat als menu's vlees en dierlijke producten bevatten, deze dieren op hun beurt gezond en lokaal voer te eten zouden moeten krijgen?

10) Ben je het er mee eens dat het vermelden van de hoeveelheid koolhydraten of vet een armzalige en onbetrouwbare manier is om de algehele kwaliteit van een voedingspatroon te karakteriseren; dat de voedingsmiddelen waaruit het bestaat dat veel beter kunnen; en dat de beste diëten een heel scala bestrijken aan waarden voor koolhydraten, vetten of, in striktere mate, eiwitten?


En nu dus de test. Is iedereen het met Katz eens?

Volgens The New York Times hebben voedingswetenschappers en de adviezen waar ze voor hebben gezorgd voor een puinhoop aan adviezen. Katz ergert zich aan het Retro Report (in video) dat de krant recent bracht.In de bovenstaande video is een shot te zien van senator McGovern die tegen een voedingswetenschapper die voorzichtigheid pleit op het gebied van dieetadviezen, dat de politiek daar geen tijd voor heeft. De achtergrond daarvoor is het aantal doden dat viel als gevolg van hart- en vaatziekten die zich in de volksgeest inmiddels hadden vastgezet als een gevolg van een menu dat rijk aan vet is. Dat is het gevolg geweest van een - inmiddels algemeen als slecht beoordeeld - onderzoek van de bekende Amerikaanse voedingsonderzoeker Ancel Keys. Niettemin vestigde zijn onderzoek de zeer absolute mythe dat alle vet slecht is. Vermoedelijk denkt het merendeel van de Nederlandse bevolking dat ook nog steeds en zorgen jongere inzichten - 'er is goed en fout vet' en 'het draait allemaal om de juiste verhoudingen' - die inmiddels via massamedia het publiek ook gehaald hebben voor verwarring. Het voelt immers aan als of de ronde wereld opeens weer plat is geworden.

Voedingswetenschappenjournalist Huib Stam schreef afgelopen week daarom op Foodlog dat voedingswetenschappers verantwoordelijk zijn voor de ontstane verwarring over voeding. Vandaag schrijft ook de NRC over dit onderwerp, dat nauw aansluit bij de artikelen in de New York Times, Foodlog en de protesten van Katz tegen de ontstane voedselverwarring.

Fotocredits: Detail cover In Defense of Food, Michael Pollan
Dit artikel afdrukken