Dat blijkt volgens The Independent uit het Family Food Report van de Britse overheid over 2013.

Te weinig calorieën
Terwijl het publiek wordt gewezen op de gevaren van kwalitatieve ondervoeding (te weinig waardevolle en te veel 'loze calorieën), begint in Engeland duidelijk te worden dat de verarming en tweedeling van de moderne welvaartsstaat zijn tol eist in de vorm van ordinaire kwantitatieve ondervoeding.
De armeren in de samenleving eten niet alleen weinig gezond, ze hebben bovendien domweg te weinig te eten. 6,4 miljoen Britten, 10% van de samenleving, blijken dagelijks te weinig te eten te hebben. Door gebrek aan geld, krijgen zij minder calorieën binnen dan wordt aanbevolen voor een gezonde leefstijl. Volgens de richtlijnen zouden ze 2.080 calorieën binnen moeten krijgen. Onderzoek wijst uit dat hun inname onder de 2.000 is gedaald.

'Geen best teken'
Een aantal voedings- en public health experts uit zijn ongerustheid tegenover The Independent. Hoewel de cijfers niet helemaal betrouwbaar zijn, laten ze volgens professor Liz Dowler een trend zien. De toegang tot voedsel verslechtert voor een groeiend en inmiddels groot aantal mensen aan de onderkant van de samenleving.
Ze zullen het proberen op te vullen met goedkope calorieën, maar raken daardoor nauwelijks uit de misère omdat ze gezonde voeding nodig hebben. Die is al helemaal buiten bereik van die groeiende groep gekomen.

Uiteindelijk ziet de hoogleraar daardoor een vicieuze cirkel ontstaan waarin futloze, verarmde mensen geen kans meer hebben om mee te doen in de moderne samenleving die hoge eisen aan hen stelt.

Dowler zegt: "Vroeger hadden we het over mensen die niet meer rond kunnen komen, nu worden ze zichtbaar in de nationale statistieken. Dat is geen best teken."

Fotocredits: Oxfam G20 stunt tegen armoede, G20Voice
Dit artikel afdrukken