Zweedse wetenschappers hebben aangetoond dat als gezond bekend staande vetten de darmflora en gezondheid van muizen anders beïnvloeden dan ongezonde. Via muizenonderzoek hopen ze mogelijke behandelingen te identificeren om metabole - met de stofwisseling samenhangende - gezondheidsproblemen bij mensen aan te pakken.

Reuzel en visolie
De onderzoekers gaven twee groepen muizen 11 weken lang een dieet met evenveel calorieën. De ene groep kreeg het vet in het dieet in de vorm van 'gezonde' visolie. De andere helft kreeg de vetten toegediend in de vorm van 'ongezonde' reuzel.

Reuzel maakt dikker, ongezonder en leidt tot andere darmflora
De reuzelmuizen bleken meer aan te komen, meer te eten en een efficiëntere voedselomzetting te hebben dan de visoliemuizen. Ook verbrandden ze meer vet en liepen hun insuline- en glucoseniveaus hoger op. Hun metabole gezondheid verslechterde dus iin vergelijking met de visoliemuizen. In tweede instantie stelden de onderzoekers vast dat de darmflora van beide groepen muizen drastisch verschilde.

We waren verrast dat het reuzel- en visoliedieet in fundamenteel verschillende darmflora-kolonies resulteerden en dat het microbioom zo'n groot effect op de gezondheid bleek te hebben
De muizen op het visoliedieet ontwikkelden in hun darmflora vooral veel Akkermansia muciniphila. Dat is een bacterie waarvan in eerder onderzoek is vastgesteld dat hij gewichtstoename afremt en het glucosemetabolisme bij muizen verbetert. De muizen op het reuzeldieet ontwikkelden vooral Bilophila in hun darmflora. Die bacterie is in verband gebracht met ontstekingsreacties.

"We waren verrast dat het reuzel- en visoliedieet, ondanks dat ze evenveel energie leverden en dezelfde hoeveelheid voedingsvezels bevatten - de belangrijkste energiebron voor de darmflora - in fundamenteel verschillende darmflora-kolonies resulteerden en dat het microbioom zo'n groot effect op de gezondheid bleek te hebben", zegt hoofdonderzoeker Robert Caesar op Medical News Today.

Beschermend effect
De onderzoekers transplanteerden vervolgens de darmflora van beide groepen naar een nieuwe groep muizen die 3 weken op het reuzeldieet waren gezet. Dat deden ze om te kunnen vaststellen of de gunstige darmflora de schadelijke gezondheidgevolgen van het reuzeldieet wellicht kon verminderen. Dat bleek inderdaad het geval. De muizen die de visolie-darmflora getransplanteerd kregen, bleken beter gewapend tegen de gewichtstoename en ontstekingen die met het reuzeldieet te associëren zijn.

De onderzoekers willen nu weten of de gunstige werking van Akkermansia muciniphila als probioticum ingezet kan worden.

Het onderzoek is verschenen in Cell Metabolism.

Fotocredits: 'Graphical Abstract, Crosstalk between Gut Microbiota and Dietary Lipids Aggravates WAT Inflammation through TLR Signaling', Cell Metabolism
Dit artikel afdrukken