Hoeveel je afvalt na een maagverkleiningsoperatie, hangt mogelijk af van het type bacteriën dat in je darmen leeft. Dat schrijft WebMD.

Adem verraadt darmleven
Amerikaanse onderzoekers observeerden 112 vrouwen en 44 mannen die een maagverkleiningsoperatie ondergingen. Ze voerden 4 tot 12 maanden na de operatie metingen uit naar de gassen in de uitgeademde lucht. Dertien proefpersonen bleken significant meer methaan en waterstof uit te ademen dan de anderen.

De hoeveelheid methaangas in de adem zegt iets over de bacteriecultuur in de darmen. Met name de bacterie methanobrevibacter smithii produceert veel methaangas. De proefpersonen die veel methaan uitademden, bleken minder af te vallen dan de rest van de testgroep: 20% om 23,5%.

Metabool effect
Volgens hoofdonderzoeker Dr. Ruchi Mathur kan een teveel aan methaan producerende darmbacteriën ons metabolisme veranderen. Maar waarschijnlijk kun je je darmcultuur beïnvloeden met medicijnen of een dieet. "Wij geloven dat zulke ingrepen de betreffende patiënten zullen helpen hun gewichtsverlies na een bariatrische ingreep te realiseren", aldus dr. Mathur. Dan heeft de maagverkleining voor deze mensen ook meer effect.

Oorzaak of gevolg?
De onderzoekers wijzen stellig op een darmcultuur met meer 'methanogene bacteriën' als de oorzaak van het lagere gewichtsverlies. Hoewel het niet terug is te vinden, is te hopen dat de onderzoekers ook in de gaten hielden wat hun proefpersonen aten in de maanden na de operatie. Het beïnvloeden van de darmcultuur kan namelijk ook de andere kant op werken. Wie zijn methaan producerende bacteriën verwent, vergroot mogelijk zijn methaanuitstoot.

Het Amerikaanse onderzoek werd gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de Endocrine Society in San Diego.

Fotocredits: ‘Anatomical drawing of abdomen, circa 1900’, Double-M
Dit artikel afdrukken