In een vervolgexperiment werden de groepen muizen gemengd. Omdat muizen elkaars uitwerpselen opeten, kregen ze zo allemaal een mix van 'slanke' en 'obese' darmbacteriën binnen. Daarmee konden de onderzoekers bepalen welke darmflora het meest succesvol is. Het resultaat was dat de obese muizen weer dunner werden - de 'dunne' darmflora krijgt dus de voorkeur. Maar het afvallen van de dikke muizen bleek van één extra voorwaarde afhankelijk: dat ze eten voorgeschoteld kregen met veel vezels en weinig vet. Was het voedsel rijk aan vet en arm aan vezels, bleven de dikke muizen even dik.
De wetenschappers vermoeden dat een gezonder dieet de 'slanke' bacteriën bevoordeelt waardoor de obesitas afneemt.
Een typisch westers dieet zou dat effect teniet doen. Onderzoeksleider Jeffrey Gordon zegt in The Guardian: "In de toekomst zal ons microbioom van grote invloed zijn bij het bepalen van de voedingswaarde en effecten van ons eten. Het ontwikkelen van gezonde en volwaardige voeding zal van binnen naar buiten gebeuren, niet slechts van buiten naar binnen." Het onderzoek is gepubliceerd in Science.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Oh zeker, dat geloof ik zonder meer Dick, tegenwoordig is niks raar meer, Star Trek was vroeger een ongeloofwaardige serie dat dat allemaal zou kunnen, ze kunnen nu niks meer verzinnen voor die serie, want het is er allemaal, of het komt de dag na uitzending op de markt.
Maar wat ik me afvraag: dan krijgt een obese persoon zo'n "implantaat", valt af en dan? Blijven ze dan slank of worden ze weer dik omdat ze hun voedingspatroon niet aanpassen? Want je ziet het aan de muizen, alleen als hun voedingspatroon wijzigde vielen ze af, bij hetzelfde voer bleven ze netzogoed dik. Het heeft dus totaal geen nut als een obese persoon hetzelfde blijft eten. HEbben ze trouwens ook muizen ernaast getest die die bacterie niet kregen en wel hetzelfde gewijzigde voedsel kregen? Zo te zien in het artikel niet, geen dubbel blinde test dus? Want wat was nu juist de trigger dat die muizen afvielen? De vezels en weinig vet en niet de bacteriën, omdat de muizen die hetzelfde dikmakende voedsel bleven eten niet afvielen. Zo lees ik het in het nederlandstalige stukje.
Dus? Wat mij betreft zou dit een onnodige, wederom dure uiteraard, behandeling gaan worden als je voedingspatroon ongewijzigd blijft.
Assie, ik sprak vanmiddag een dokter die hier echt iets vanaf weet. Dit soort dingen is de toekomst, zei hij. Met een jaar of 15 is het heel gewoon.
Komt het niet eerder dat de dikke muizen juist die goede bacteriën missen om weer slank te kunnen worden waardoor ze afvallen als ze die binnen krijgen? Dikke mensen hebben nl een chronische ondervoeding, iets wat voor je darmen heel slecht is en waardoor je dus de essentiële bacteriën kwijtraakt, juist omdat je de juiste voedingsmiddelen(vitamines, mineralen, vezels, vooral vezels uit groente en fruit mist, want er zijn veel obese mensen die dat nu juist niet eten(er zijn uitzonderingen uiteraard).
Dus, ligt het er niet meer aan wat de muizen aan dieet voorgeschoteld krijgen waardoor hun darmen een zooitje worden, er goede bacteriën uit de dikke darm 'weg'lekken en die via de poep van dunne muizen terugkrijgen, zodat de ongezonde stoffen weer verwerkt kunnen worden en de verteringshuishouding weer op orde komt?
Ik vind het een prachtig onderwerp. Eindelijk een verhaal over goede poep.
Dit is trouwens een prachtig artikel van Michael Pollan in de NY Times over de startende darm-wetenschap. En in Nederland doen de academici het op dat onderwerp ook goed. Sluit mooi aan op dit Foodlog artikel
Kortom wij zijn niet ons brein, wij zijn onze darmen (en de darmen van andere organismen als we Zembla moeten geloven) en we kunnen anderen worden met hun darmen.