Nieuw-Zeelandse wetenschappers ontdekten de eerste darmbacterie die zich gespecialiseerd heeft in het afbreken van de onverteerbare voedingsvezel pectine. Het onderzoek is gepubliceerd in het gerenommeerde ISME Journal van Nature.

Vezels spelen een belangrijke rol in onze spijsvertering, maar veel plantenvezels zijn moeilijk verteerbaar. Zo kunnen onze darmen eigenlijk maar weinig met de vezel pectine, die 40% van de celwanden van planten uitmaakt. De meeste darmbacteriën 'lusten' geen pectine, omdat de complexe koolhydraatstructuur weinig energie oplevert. Dat betekent dat we niet alle waardevolle voedingsstoffen in planten opnemen. Met de onverteerde pectinevezels verlaat voedingsrijke celinhoud het lichaam.

Voor het eerst hebben wetenschappers nu het proces ontrafeld waarmee de darmbacterie Monoglobus pectinilyticus er in slaagt specifiek pectine af te breken. De bacterie knipt pectine op in polysaccharide degradation products, PDP's, waar de andere darmbacteriën wél wat mee kunnen. Zo nestelt M.pectinilyticus zich in een 'nieuwe ecologische niche' in het darmbioom, vermoeden de onderzoekers.

Het team analyseerde faeces-monsters van 44 gezonde Nieuw-Zeelanders gedurende 10 weken. De deelnemers rapporteerden zelf wat ze aten. Ze werden op basis daarvan verdeeld in groepen met een lage, gemiddelde of hoge vezelinname. Proefpersonen met een hogere vezelinname bleken vaker M. pectinilyticus in hun darmen te hebben.
Scoop - Gut bacteria adapting to NZers' love of fruit and veg | Scoop News
  • Deel
Druk af