De Franse zuivelgigant Danone is woedend op Nikolaï Fedorov, de Russische minister van landbouw.

Hij beschuldigde Danone en PepsiCo ervan plantenvetten in hun zuivel te doen. Daarmee zouden ze een inferieur en genept product op de markt brengen waarvoor ze teveel geld vragen. Dat melden Bloomberg en Le Figaro.

Russen houden voet bij stuk
Beide multinationals hebben zuivelbedrijven in Rusland. Het ministerie constateerde dat ze minder zuivel inkopen, maar nog wel evenveel verkopen. Dan moeten ze de boel dus wel bedotten.

Flauwkul, zegt Danone en eist dat de minister zijn uitspraken terugneemt. Het ministerie en een boerenvertegenwoordiger zeggen inmiddels dat ze Danone misschien wel willen geloven, maar dat het moederbedrijf geen idee heeft wat er ter plekke gebeurt. De Russen houden dus voet bij stuk.

Tactiek?
Of het een tactiek is om Danone en PepsiCo uit het land te jagen? Dat zou kunnen. Sinds de sancties die het Westen tegen Rusland instelde, probeert Rusland zijn eigen landbouw weer in handen te krijgen (het land is voor meer dan de helft op import aangewezen) en op poten te zetten.

PepsiCo geeft in de pers geen ruchtbaarheid aan de affaire. Danone zette op zijn Russische site een verklaring waarin het bedrijf de uitspraken van de minister tegenspreekt en verklaart uitsluitend melkvetten in zijn zuivelproducten te stoppen.

Fotocredits: Danone, Train Chartering & Private Rail Cars
Dit artikel afdrukken