De Franse zuivelgigant Danone verbreekt zijn contract met Nieuw-Zeelandse zuivelconcern Fonterra, naar aanleiding van het schandaal rond de mogelijk met botulisme vervuilde melkbestanddelen. Danone besloot, na de eerste melding in augustus 2013, de verdachte producten in 8 Aziatische landen van de markt te halen. Een schadepost van naar schatting 350 millioen euro. Fonterra levert ongeveer 15% van het melkpoeder dat Danone wereldwijd inkoopt.

Hoewel het uiteindelijk vals alarm bleek, is Danone van mening dat "Fonterra ernstig in gebreke is gebleven bij het toepassen van de vereiste kwaliteitsstandaarden in de voedselketen", schrijft Les Echos. Vooral het feit dat er niet meteen, bij de eerste vermoedens in mei al alarm is geslagen neemt Danone Fonterra kwalijk.

Danone beëindigt daarom het huidige contract met Fonterra. Daarnaast start Danone een rechtszaak in Singapore om de de geleden schade vergoed te krijgen. Danone benadrukt dat "voedselveiligheid de absolute prioriteit heeft en dat het concern uitsluitend zaken doet met leveranciers die hun kwaliteitseisen delen".
Dit artikel afdrukken