Gepureerd voedsel dat met 3D-printing weer zijn oorspronkelijke uiterlijk terugkrijgt, kan een uitkomst zijn voor mensen met kauw- en slikproblemen. Deze problemen kunnen ontstaan bij patiënten die bijvoorbeeld kampen met niet-aangeboren hersenafwijkingen, de ziekte van Parkinson, dementie en slokdarmkanker.

Vaak leiden ze tot verlies van eetlust, ondervoeding en (ongewenst) gewichtsverlies. Wie eet nu graag iedere dag opnieuw grauw gepureerd eten? Bovendien kan slecht kunnen eten en iets anders eten dan de overige tafelgenoten mensen ook nog eens in een sociaal isolement brengen.

Een consortium van de HAS Hogeschool, Gastronology 3D Food Works, zorginstelling Groenhuyzen, Tante Louise, Kloosterhoeve en Delta Agrifood Business werkte anderhalf jaar aan dit probleem. Ze ontwikkelden 3D geprint voedsel dat er uitziet en smaakt als het oorspronkelijke ingrediënt, maar met een lepel gegeten kan worden. Dus de vleespuree ziet er weer uit als vlees (een techniek waar ook kweekvleesproducenten zoals het Israelische Aleph gebruik van maken), spruitjes als spruitjes.

Smaak en recepturen van het 3D-geprinte voedsel bleek bij de praktijktest in drie zorginstellingen, waar zowel patiënten, zorgverleners, mantelzorgers als familie het 3D-voedsel konden eten, prima in orde. Eén van de belangrijkste obstakels blijkt nog de printsnelheid.

3d food printer in actie
Onderzoek 3D Food Printing en kauw- en slikproblemen
  • Deel
Druk af