Een smaakjury met culinair journalist Felix Wilbrink (Telegraaf), restaurateur Ingrid van Eeghem (de Karpendonkse Hoeve in Eindhoven) en versadviseur Dik Vogelaar (Look at Fresh) koos uit vijf innovatieve telers de lekkerste. Van Elzen kwam met zijn appel Dalinco als winnaar uit de bus. Wilbrink: “Alsof je in de zomer bijt! Hij heeft zoveel smaken, dat hij werkelijk overal lekker bij is. Je wilt er onmiddellijk nog één.” Van Eeghem noemde de winaar een ‘gastronomische eyeopener’ en gaf aan de appel te willen gebruiken in haar restaurant.

de jruy
de jury beraadslaagt


NieuwVers - een initiatief van Urgenda en Foodlog - organiseerde de wedstrijd van Beste Appel van Nederland om de aandacht te vestigen op appels die zich onderscheiden door hun smaak én duurzame teelt. Nederland telt 27 miljoen appelbomen die samen zo'n 300 á 400 miljoen kilo appels per jaar produceren. Daar zitten appels tussen die er bovenuit steken. Het is van groot belang dat die in Nederland geteeld blijven worden, want de appelteelt in ons land wordt economisch steeds minder rendabel. NieuwVers wil daarom de koplopers zichtbaar maken en belonen en andere telers stimuleren dit voorbeeld te volgen. Zo gaan duurzaamheid en smaak – lekkerder én beter - hand in hand. De verkiezing, die gehouden werd op de Philips Fruittuin in Eindhoven, was live te volgen in het televisieprogramma Vandaag de Dag (Nederland 1). Onmiddellijk na de uitslag belde al de eerste supermarkt die Van den Elzen’s Dalinco in het schap wil leggen.

harrievandelzen
Harrie van den Elzen in zijn boomgaard


Finalisten
De smaakjury kreeg tijdens de proeverij appels van de vijf meest innovatieve en duurzame telers van Nederland voorgeschoteld. Finalisten waren de Warmonderhof Boomgaard, 't Gelders Eiland, Pieter Vernooij Fruit, Landgoed Olmenhorst en De Boomgaard van Harrie van den Elzen. De laatste drie bleken de lievelingen van publiek én jury: de Olmenhorst met zijn Topaz eindigde op drie, Pieter Vernooij met de Wellant-appel op twee. Het aanwezige publiek proefde alle 16 inzendingen voor de wedstrijd.

appelproef
het proevende publiek


Er kan er echter maar één winnen en dat werd met overtuiging de ‘ingetogen chique smakende’ Dalinco van Harrie van den Elzen. Van den Elzen levert onder meer aan Willem & Drees en werkt op de zandgronden van zijn Brabantse bedrijf De Boomgaard al jaren biologisch-dynamisch. Hij besteedt veel aandacht aan het creëren van een evenwichtig ecosysteem en het sluiten van de lokale kringloop. Fruitafval van de boomgaard gaat als varkensvoer naar een lokale boer, die er weer biologische varkensmest voor teruglevert. Ook koopt Van den Elzen biologische compost uit de champignonteelt regionaal in. Voor het snoeien van de fruitbomen hanteert Van den Elzen een compleet andere werkwijze dan zijn collega's, namelijk een zomersnoei, waardoor de bomen minder vatbaar zijn voor schimmels. Met een veel hogere opbrengst tot gevolg. De eigenwijze teler zet samen met enkele andere biologische telers zijn fruit zelf af.

winnaar
vlnr: Felix Wilbrink, Harrie van den Elzen, Dik Vogelaar, Ingrid van Eeghem


Fotocredits: Dalinco + portret, Harrie van den Elzen; appelproeverij, jury en winnaar, NieuwVers
Dit artikel afdrukken