
de jury beraadslaagt
NieuwVers - een initiatief van Urgenda en Foodlog - organiseerde de wedstrijd van Beste Appel van Nederland om de aandacht te vestigen op appels die zich onderscheiden door hun smaak én duurzame teelt. Nederland telt 27 miljoen appelbomen die samen zo'n 300 á 400 miljoen kilo appels per jaar produceren. Daar zitten appels tussen die er bovenuit steken. Het is van groot belang dat die in Nederland geteeld blijven worden, want de appelteelt in ons land wordt economisch steeds minder rendabel. NieuwVers wil daarom de koplopers zichtbaar maken en belonen en andere telers stimuleren dit voorbeeld te volgen. Zo gaan duurzaamheid en smaak – lekkerder én beter - hand in hand. De verkiezing, die gehouden werd op de Philips Fruittuin in Eindhoven, was live te volgen in het televisieprogramma Vandaag de Dag (Nederland 1). Onmiddellijk na de uitslag belde al de eerste supermarkt die Van den Elzen’s Dalinco in het schap wil leggen.

Harrie van den Elzen in zijn boomgaard
Finalisten
De smaakjury kreeg tijdens de proeverij appels van de vijf meest innovatieve en duurzame telers van Nederland voorgeschoteld. Finalisten waren de Warmonderhof Boomgaard, 't Gelders Eiland, Pieter Vernooij Fruit, Landgoed Olmenhorst en De Boomgaard van Harrie van den Elzen. De laatste drie bleken de lievelingen van publiek én jury: de Olmenhorst met zijn Topaz eindigde op drie, Pieter Vernooij met de Wellant-appel op twee. Het aanwezige publiek proefde alle 16 inzendingen voor de wedstrijd.

het proevende publiek
Er kan er echter maar één winnen en dat werd met overtuiging de ‘ingetogen chique smakende’ Dalinco van Harrie van den Elzen. Van den Elzen levert onder meer aan Willem & Drees en werkt op de zandgronden van zijn Brabantse bedrijf De Boomgaard al jaren biologisch-dynamisch. Hij besteedt veel aandacht aan het creëren van een evenwichtig ecosysteem en het sluiten van de lokale kringloop. Fruitafval van de boomgaard gaat als varkensvoer naar een lokale boer, die er weer biologische varkensmest voor teruglevert. Ook koopt Van den Elzen biologische compost uit de champignonteelt regionaal in. Voor het snoeien van de fruitbomen hanteert Van den Elzen een compleet andere werkwijze dan zijn collega's, namelijk een zomersnoei, waardoor de bomen minder vatbaar zijn voor schimmels. Met een veel hogere opbrengst tot gevolg. De eigenwijze teler zet samen met enkele andere biologische telers zijn fruit zelf af.

vlnr: Felix Wilbrink, Harrie van den Elzen, Dik Vogelaar, Ingrid van Eeghem
Fotocredits: Dalinco + portret, Harrie van den Elzen; appelproeverij, jury en winnaar, NieuwVers
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dit weekend was voor mij ook weer heel bijzonder.Nadat ik op onze website www.fcderakt.nl mijn succes bekend had gemaakt, kreeg ik heel erg veel reacties.
Zaterdagmiddag werd ik ( als leider van de B1) in de bloemen gezet door de jongens van onze B1, en zondagmorgen werd ik toegezongen door mijn egen elftal Rakt 6 ( waarvan ik aanvoerder ben)bij de wedstrijd Schijndel - Rakt 6 ( 2-3!!)
Ook mijn zaalvoetbalclub De Bonnefooi heeft een prachtige bos bloemen laten bezorgen.
Ja, beste mensen appels telen is één passie van mij, maar zonder voetballen kan ik ook niet.
Voor al die sportieve felicitaties: BEDANKT!!
Beste mensen, het was verfrissend om te zoen wat een paar enthousiaste mensen voor ons, fruitliefhebbers, kunnen bewerkstellen. Je kiest een dag en volstrekt onlogisch tijdstip en je geeft aan dat dan de beste appel van Nederland wordt verkozen. Je doet het bij iemand met hart voor fruit, met mensen met hart voor fruit en smaak. Je stelt je open op en vraagt hulp van iedereen die er wat over wil en kan zeggen (foodlog) en ziedaar; zelfs de "boze" SUPERmarkt helpt mee! Dank aan allen die ons geweldige produkt in het zonnetje hebben gezet! Namens alle fruit-fans! Ik begrijp goed waarom ene Jobs ooit voor de Apple koos ;-).
Een zeer terecht dankwoord aan de organisatie !
Maar wil even reageren op Geert zijn "Nederland telt 27 miljoen appelbomen die samen zo'n 300 á 400 miljoen kilo appels per jaar produceren. Is er een gegadigde te vinden om dit soort cijfers te verzamelen uit een reeks bronnen en (gratis) voor dit type publicaties beschikbaar te stellen?". Mijn reactie: bij mijn weten zijn er geen statistische cijfers in Nederland hoeveel appelbomen er staan dus daar kan PT niet de bron van zijn. De jaarlijkse cijfers over de ha's worden volgens mij echt niet door PT geïnventariseerd (en komen van CBS). De oogstraming bij appels en peren wordt in Nederland voor een heel groot deel verzorgd door DLV Plant die dat netjes doen (en daarvoor ongetwijfeld een rekening naar PT sturen). Mijn verwachting is dat DLV Plant of anderen dit in de komende jaren best opnieuw willen doen, ook als er geen PT is. En het persbericht hierover komt zonder PT er dan ook wel. Verder komt er uit elk Europees land een oogstraming fruit en verwacht niet dat elk land een PT heeft. Schijnbaar kan het dus ook goed zonder PT ? Ik begreep al keer dat Frugi Venta wel een rol voor zichzelf ziet om het onderdeel marktinfo over te nemen en dat LTO/NFO wellicht dan aansluit. Het Duitse ZMP laat zien dat het ook anders kan dan een PBO. En ik moet dit weekend nog een inventarisatie van CBS insturen hoeveel kg's ik heb geplukt. Met andere woorden: overdrijf de rol van het PT niet teveel.
En nu weer lekker over het positieve van de beste appel van Nederland verder discussieren hier. PT-discussie wordt eigenlijk op het andere lijntje gevoerd.
@Wilbert #19, terecht punt, met oprechte excuses aan Harrie (daar ik degene ben die een valse start gaf aan deze draad). En: Harrie van harte gefeliciteerd met je oorkonde en vooral de trots op je werk en de kroon die daar nu op is gezet!
Beste Harrie van Elzen, vanuit het Groningerland onze felecitaties met de uitverkiezing van de lekkerste appel van Nederland. Ook hulde aan de initiatiefnemers voor zulke mooie PR voor de appel, die onverwoestbaar mooie vrucht van moeder natuur. Sinds het verdwijnen van de Kerstveilingen is de PR voor fruit er niet beter op geworden. Hopelijk keert dat tij nog eens. Jammer dat bij 1 vandaag tv de winnende Dalinco als een anoniem en naamloos appeltje getoond werd. Er valt nog heel wat nog heel wat missie te doen in de keten en de consument om verliezen aan smaak en kwaliteit tot aanvaardbaar terug te brengen. De burger (met gezondere leefstijl) en het toekomstgevoel van fruitsector
zou daar gebaat bij zijn.