Zeer gematigde wijndrinkers leven gemiddeld tot vijf jaar langer dan geheelonthouders. Uit een studie aan Wageningen Universiteit en het RIVM blijkt dat een leefpatroon waarvan het drinken van rode of witte wijn deel uitmaakt, samen gaat met een kleiner risico op overlijden aan hart- en vaatziekten, CVA of dood door diverse oorzaken. Dat schrijft onderzoekster Martinette Streppel in een publicatie in het tijdschrift Journal of epidemiology and community health dat 30 april verschijnt.
Uit deze Zutphen-studie komt naar voren dat de consumptie van een gematigde hoeveelheid tot 20 gram per dag, van willekeurig welke alcoholhoudende drank, gedurende een langere periode de levensverwachting verlengt met ruim twee jaar vergeleken met geheelonthouders. Uit de studie blijkt ook een correlatie met het type drank. Consumptie van gemiddeld twee gram alcohol uit wijn per dag - een half glaasje, dus zonder 'aanvulling' uit bier of sterke drank - levert een levensverlenging van 2,5 jaar op vergeleken met alcohol uit bier- en sterke drank. In verhouding met geheelonthouders is de levensduurwinst zelfs vijf jaar.
De resultaten blijven overeind, ook als rekening wordt gehouden met de sociaal-economische achtergrond van de mannen, of met hun voedingspatroon of leefstijl, waarvan lang werd verondersteld dat die factoren bepalend waren voor het verband tussen wijn drinken en gezondheid.
Uit de analyse van deze enorme hoeveelheid gegevens uit veertig jaar registraties blijkt dat in 2000 1130 mannen waren overleden, ruim de helft van hen aan hart- en vaatziekten. In de onderzoeksperiode veranderde het drinkpatroon van alcohol geleidelijk. In 1960 dronk 45% van de mannen alcohol. In 2000 was dat percentage verdubbeld tot 86%. Het aandeel wijndrinkers steeg in die tijd van 2 naar 44%.
bron: Wageningen Universiteit met dank aan foodholland
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@ailko ik bedoelde dat het de vorige keer niet-drinkers dringend werd afgeraden ooit aan wijn te beginnen en dat dit keer onder 40+ mannen de twee-glazen-wijn-drinkende gemiddeld zelfs vijf jaren langer leven de de geheelonthouders (lijkt me toch voldoende aansporing om dan met die wijn te beginnen).
Overigens vind ik die 5 jaar zo veel dat ik er ook nog niets van geloof. Ik ga maar eens kijken of ik het brondocument kan vinden.
Dit soort onderzoeken speculeren in hun onnozelheid op schuldgevoelens mbt 'gezond' leven.
In de loop der jaren ongeveer 100 van dat soort onderzoeken zien passeren.
Als ik ze bij elkaar optel (discplinair; niet cummelatief met alcohol b.v.) dan win ik met 'bewegen' 6 jaar, met twee glazen wijn weer en 2,5 er bij; met mijn longfillers gaan er weer 4 af, met visolie weer 3 er bij, met een gezond seksleven 10 er bij, en verlies er met ergernis over dat corrupte Oranienhaus er 17,5.....
Totaalwinst : 0
Statisch natuurlijk.. ;-)
Mr.Ooijer, hou je maar vast aan die twee glazen.Dat is die 20gr. alcohol.En van meerdere kanten bevestigd. Daarnaast is het wellicht handig te weten dat die 10 gram in ieder alcoholische consumptie zit, mits de drank in het juiste daarvoor bestemde glas is geschonken. Dus een jenevertje, een biertje of een glas wijn hebben allemaal 10gr. alcohol.
In een eerdere draad stond ongeveer het omgekeerde: wie is dommer de hartstichting of de regering. Ik begin nu toch wel een beetje de kluts kwijt te raken. Maar misschien ligt dat aan mijn alcoholgebruik.
Patient: "als ik slechts een half glas wijn drink per dag, leef ik dan heel lang?"
Dokter: "dat kan ik niet verzekeren, maar het lijkt wel een eeuwigheid"