Aan de hand van 23 studies die in totaal een miljoen volwassenen zonder diabetes analyseerden, concluderen de onderzoekers dat mensen die 150 minuten per week matig intensief bewegen de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 met 26% verminderen. Meer beweging beschermt nog beter; 300 minuten per week leidt tot een risicovermindering van 36%.

Beetje bewegen goed, meer bewegen beter
De auteurs concluderen dat het grootste relatieve voordeel wordt behaald bij lage niveaus van activiteit, maar dat meer bewegen dan de algemene richtlijnen aanzienlijke voordelen heeft. “Onze resultaten laten zien dat fysieke activiteit een enorm potentieel heeft om de wereldwijde toename van diabetes type 2 af te remmen of om te keren,” zegt onderzoeker Andrea Smith van University College Londen. “Het aanpassen van omgevingen kan persoonlijk lijden en de economische last substantieel verkleinen. Gezien de huidige epidemie van obesitas en diabetes kan een dergelijke strategie verder reiken dan de huidige maatregelen om de gezondheid te verbeteren.”

300 minuten per week leidt tot een risicovermindering van 36%
Timing
Het tijdstip waarop iemand gaat bewegen, blijkt ook van invloed. In een andere studie lieten onderzoekers 41 mensen gedurende 2 weken op verschillende momenten van de dag 30 minuten bewegen. De groep die direct na een maaltijd wandelde, bleek een grotere afname in bloedsuikerspiegel te bereiken dan de mensen die op een willekeurig moment in beweging kwamen. Het verschil in bloedsuikerspiegel tussen de 2 groepen was gemiddeld 12%. “Het grootste deel van dit effect kwam van de 22% afname in bloedsuiker wanneer mensen wandelden na het avondeten. Die maaltijden bevatten de meeste koolhydraten en worden normaal gesproken het meest gevolgd door zitgedrag,” vertelt onderzoeker Andrew Reynolds.
Dit artikel afdrukken