Dat helpt tegen maag-, darm- en slokdarmkanker. Bovendien helpt het ook - zoals al bekend was - tegen hart- en vaatziekten. Er zijn echter ook risico's.

30-40% minder doden
Professor Jack Kuzick van de Queen Mary University in London doet het zelf ook: hij neemt 75 mg aspirine per dag. Wie dat doet tussen zijn 50e en 60e, kan er daarna mee stoppen omdat het verder levenslang zou beschermen tegen de genoemde kankers.

Kuzick en zijn team van onderzoekers deden een breed literatuur-onderzoek en kwamen tot de conclusie dat op iedere 1.000 50-60 jarigen die dagelijks een aspirientje nemen 16 minder kankerdoden vallen en 1 hartinfarct wordt uitgespaard. Daartegenover staan wel 2 extra maag- en hersenbloedingen. De onderzoekers van dat nadeel opwegen tegen de voordelen.

Nog oppassen
Dr Julie Sharp van Cancer Research UK zegt tegen de BBC dat aspirine een hoopvol middel tegen kanker kan zijn, maar dat mensen thuis nog wel op moeten passen. Voor het als preventieve aanpak kan worden aanbevolen, moet worden onderzocht welke mensen het grootste risico op bloedingen lopen.
Dit artikel afdrukken