30-40% minder doden
Professor Jack Kuzick van de Queen Mary University in London doet het zelf ook: hij neemt 75 mg aspirine per dag. Wie dat doet tussen zijn 50e en 60e, kan er daarna mee stoppen omdat het verder levenslang zou beschermen tegen de genoemde kankers.
Kuzick en zijn team van onderzoekers deden een breed literatuur-onderzoek en kwamen tot de conclusie dat op iedere 1.000 50-60 jarigen die dagelijks een aspirientje nemen 16 minder kankerdoden vallen en 1 hartinfarct wordt uitgespaard. Daartegenover staan wel 2 extra maag- en hersenbloedingen. De onderzoekers van dat nadeel opwegen tegen de voordelen.
Nog oppassen
Dr Julie Sharp van Cancer Research UK zegt tegen de BBC dat aspirine een hoopvol middel tegen kanker kan zijn, maar dat mensen thuis nog wel op moeten passen. Voor het als preventieve aanpak kan worden aanbevolen, moet worden onderzocht welke mensen het grootste risico op bloedingen lopen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Robert.
Ander geluid over werking vit. C/CVA ipv medicijnen (waar aspirine er een van is)
http://www.bmj.com/content/314/7081/634?linkType=FULL&journalCode=bmj&resid=314/7081/634
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24224449
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9066474
AFNAME ESSENTIËLE VOEDINGSSTOFFEN:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18309763
Onderstaand is al jaren oud en nog even actueel en des te schrijnender. Om eens goed over na te denken. Vooral diegenen die hardnekkig blijven beweren (napraten) dat een gevarieerde voeding alles verschaft dat nodig is om gezond te blijven. Zoals de voedingssaboteurs bij het Voedingscentrum maar blijven volhouden.
1 Many vegetables appear to contain lower levels of vitamins and minerals today than they did in 1975, according to official USDA nutrient data reviewed by health writer Alex Jack. Jack has reported that a random sample of USDA data on a dozen vegetables showed that calcium has fallen an average of 26.5 %, vitamins A and C have dropped 21.4 % and 29.9 %, and iron has plummeted by an average of 36.5 %.
2 The concentrations of eight essential minerals in 20 fruits and 20 vegetables in Great Britain has declined, and water content has increased in fruits over the last 50 years, according to a paper by Anne-Marie Mayer min the British Food Journal (1997, Vol. 99, No. 6).
She found that average calcium content had dropped 19 %, iron was mdown 22 % and potassium declined 14 % for the 20 vegetables studied.
3 Fruits and vegetables grown using synthetic chemical nitrogen may contain an average of 20 % less dry matter and more water compared to organic crops fertilized with slower-release natural sources of nitrogen. Higher water content means lower nutrient concentrations per pound of produce (and weaker flavors).
4 Meat and dairy products from animals raised in feedlots or cages on high-grain diets contain lower levels of nutrients than meat from animals that are raised on their natural diet of grass, or, in the case of poultry, grass and grain.
5 According to the USDA’s Nutrient Database, factory-farm eggs contain 20 % less iron and 59 % less vitamin A than they did in 1975. The USDA data also show that today’s eggs contain 3 % more water than in 1975.
6 These factory-farm eggs contain significantly less health-enhancing carotenes than eggs from pasture-raised chickens. This difference is easy to see because the more carotenes, the more orange in color the yolks are.
Factory-farm eggs also are lower in vitamin E, vitamin B-12, vitamin A, folic acid and omega-3 fatty acids, according to a remarkable collection of studies assembled by journalist Jo Robinson on her Web site, Robinson also documents that not only do factory-farm eggs contain less vitamins, they have more fat and cholesterol than eggs from pastured poultry.
7 And last but certainly not least, there is this: Because of the last few centuries of human industrialization across the globe, today’s atmosphere contains 30 % more carbon dioxide (CO2) than it did during the millions of years that plants, animals and humans have been evolving together. And the CO2 levels are predicted to increase even more unless/until we reduce our CO2 emissions. CO2 is the basic building block for photosynthesis; when plants are exposed to higher levels of CO2, they produce a higher proportion of carbohydrates than normal and this may lead to reduced levels of other nutrients, per calorie.
A startling literature review published in Trends in Ecology and Evolution (2002, Vol 17, No. 10), reported initial studies have found that the concentration of every measured element except potassium declined when wheat was grown at high levels of CO2, and 4 out of 5 elements in brown rice declined. Global CO2 levels are predicted to continue to increase, and this could be yet another factor that is damaging the quality of our food.
@Theo #5 + 8,
Ik zal ingaan op je standpunten:
"Dood door schuld dus. ”1:1000 hartinfarct doden minder en 2 extra maag- en hersenbloedingen” is 1 dode extra. Door ‘aspirine’ (merknaam is inmiddels soortnaam). Hoezo nadeel weegt op tegen voordeel? Zelfs een kwakzalver durft zoiets niet te zeggen."
Onderzoek laat een kleine afname van de mortaliteit zien bij aspirine gebruik: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24074752
"De enige afdoende remedie is zorgen dat je vaatwanden glad blijven. Dat doe je met onbewerkt voedsel dat ‘alle’ vitaminen, mineralen en spoorelementen bevat."
Het lijkt me onwaarschijnlijk dat dit ooit bij mensen is onderzocht. Ik heb er niks over kunnen vinden: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=(processed+OR+unprocessed)+food+atherosclerosis
"Maar omdat het aandeel daarvan in ons voedsel al 70 jaar afneemt en doorgaat met afnemen, is dat niet meer voldoende. Suppleren – met vooral vitamine C – is onontkoombaar als je leven je lief is."
Door suppletie met vitamine C leef je geen dag langer (RR = 1.02 op basis van 29 gerandomiseerde onderzoeken): http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22419320
"Dagelijks 2x 500 mg is ruim voldoende om cholesterol en calciumresten weg te houden en al bestaande plak te verwijderen. "
Er is geen effect van vitamine C op het risico op hart- en vaatziekten gevonden: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0060791/#ch3.s10
Robert: zoekt en gij zult vinden. Fluks aan de slag dan maar.
Sorry Theo, maar ik denk dat alle uitspraken die je doet in #5 onjuist zijn ;)
Heel misschien met uitzondering van de zin waarin je stelt dat de hoeveelheid micronutriënten in onze voeding al 70 jaar afneemt. En zelfs daarvan vraag ik me af of het wel klopt.
Voor veel mensen zijn supplementen idd een noodzaak Theo. Ik heb ook een tijd extra vit.C bovenop al mijn groente en fruit genomen. Tot ik las dat teveel vit.C als supplement diarree kan veroorzaken en daarmee overbodige vit.C je lijf uitgaat had ik geen idee, maar toen ik het las had ik door waarom mijn ontlasting elke ochtend vrij dun was. Ik stopte ermee en het werd weer goed. Dus je moet wel opletten hoeveel je neemt enz, ik schijn genoeg fruit te nemen dat ik extra niet nodig heb.