Dat schrijft het vakblad voor adviseurs en bestuurders in de dierlijke sector V-focus:

Een recent voorbeeld betreft onderzoek naar ESBL’s op kippenvlees. Volgens dit onderzoek in opdracht van de Consumentenbond was nagenoeg 100 procent van de Nederlandse kip besmet met ESBL’s. De Universiteit Gent (België) vond in vergelijkbaar onderzoek op ‘slechts’ 33 procent ESBL’s. Volgens de Gentse universiteit wordt het verschil verklaard door een andere meetmethode. De besmettingsgraden tussen de Nederlandse en Belgische kip zouden vergelijkbaar zijn. Ook de Britse Universiteit Bradford (UK) spreekt van het gebruik van gevoeligere testen in Nederland.

Het CVI hanteert de testcriteria van de voor resistentie-onderzoek als Europees referentielab aangewezen Deense Technische Universiteit. Helaas blijkt het toezien op uniforme uitvoering en vergelijkbaarheid van resultaten nog in de kinderschoenen te staan: “Het grote probleem is dat wij Europa vooralsnog niet op een lijn kunnen brengen, hoe graag wij dit ook zouden willen. Voorlopig doet ieder land het op zijn manier en presenteert zijn eigen resultaten. Europese vergelijkingen gaan daarmee mank.” zegt professor Frank Møller Aerestrup.

Nederland zou zich dus in de vingers snijden omdat het Roomser meet dan de Paus zelf.

Fotocredits: Nathan Reading

Redactie
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Dit artikel afdrukken