Ik las er vandaag pas over, nog nooit van gehoord laat staan gegeten. Over primeur gesproken. Ze zijn maar zeven dagen verkrijgbaar. Daar likt menig restaurateur z´n vingers bij af.

Koot en Bie zouden de hele operatie in scène hebben kunnen gezet, maar volle ernst vierde gistermiddag wel degelijk hoogtij bij de introductie van La Bonnotte als nieuwe culinaire sensatie.Geen bijzondere wijn of zeldzame truffel, wel een ziltig aardappeltje uit Frankrijk dat ’s werelds beste chef-koks steeds meer koesteren als meest exclusieve toegevoegde waarde. Restaurant VIS had de pré-primeur voor heel Europa van de jongste oogst en de verzamelde fijnproevers waren het er allemaal over eens: de smaak van deze piepkleine pieper was ronduit hemels, zijn stipnotering in de top vijf van duurste eetwaar volkomen verdiend.

Francis en Gert Jan Zonneveld zaten namens leverancier in hoogwaardige landbouwproducten Rungis te glimmen van trots. Bij het Ridderkerkse echtpaar begon immers twee jaar geleden de jacht op La Bonnotte, die afgelopen woensdag zowaar leidde tot een buit van 500 kilo. Grotendeels zelf handmatig gerooid op het schiereiland Noirmoutier voor de Franse westkust, de enige plek op aarde waar deze mini-aardappel als lentelekkernij wordt geteeld, nog voordat de plaatselijke bevolking van 2500 personen aan de slag mocht. En vervolgens in bloedspoed naar de Millenniumtoren tegenover Rotterdam CS gereden, waar VIS’keukenchef Jos de Groot zijn creativiteit kon loslaten op een fractie van de kostbare vracht voor een perspresentatie met vier gerechten. Als onalledaagse chips, in de schil met crème fraiche en olijfolie, in combinatie met asperges en als fondant naast Oosterscheldekreeft; uiteraard gelardeerd met witte wijnen.

Al het haastwerk houdt verband met het primeursmenu dat VIS tussen 7 en 15 mei ophangt aan La Bonnotte. Voor ‘slechts’ 55 euro kan de nieuwsgierigheid naar het aardappeltje, dat zijn specifieke smaak dankt aan overspoelingen met zeewater en algen tijdens de groei, worden bevredigd. De resterende Bonnottes gaan in kleine porties naar andere restaurants en zijn ook bij Rungis te koop voor 35 euro per kilo.


bron: ad.nl-Rotterdam stad-
Dit artikel afdrukken