imageDe film is gemaakt door Alfonso Arau en gebasseerd op het gelijknamige boek van Laura Sequel.

Tijd: 105 min.
ISBN: 0788816829
Gesproken in het Spaans met Engelse ondertiteling.


Het verhaal speelt zich af in het begin van de 19e eeuw in Mexico.

Het verhaal gaat over een verboden en gepassioneerde liefde van Tita ( Regina Torne) en Pedro (Marco Leonardi). Zij mogen niet met elkaar huwen vanwege oude familietradities.

Het is de gewoonte dat zij de verantwoordelijkheid krijgt om haar moeder te verzorgen. Dus mag ze niet trouwen. Haar moeder blijkt een feeks en maakt Tita's leven niet bepaald tot een feest. Om maar zo dicht mogelijk in de buurt te zijn van zijn Tita, trouwt Pedro met haar zuster. Tita kookt en gebruikt haar gerechten om haar gevoelens en passie te uiten.

Zij heeft leren koken van de oude familiekokkin, een tante, die haar de liefde voor eten heeft bijgebracht. Ze is in staat om door gerechten emoties op te wekken. Dat kan ze zo goed dat iedereen spontaan ziek wordt van haar verdriet wat ze in een gerecht, dmv tranen, heeft gestopt. Of zodanig dat de gasten overlopen van verlangen door haar gerechten. Ondertussen wachten Tita & Pedro op de momenten waarop ze bij elkaar kunnen zijn.

Je kunt je voorstellen dat dit verhaal in zijn Zuid-Amerikaanse omgeving, met de prachtige kostuums en de ingehouden stijl van filmen nogal geladen en melancholiek wordt. De enkele keren dat je Tita in de keuken aan het werk ziet, zijn prachtig belicht en mooi gefilmd. Kijk vooral uit naar de scène met de kwartels - om van te smullen.

Het Spaans maakt de film voor mij bijna poetisch.Maar belangrijker: eten is in deze film veel meer dan alleen maar functioneel. Liefde, passie en toewijding gaan door de maag. Onbereikbare liefde is zelfs overbrugbaar door middel middel van eten.
Dit artikel afdrukken