Primo Pillagi (Tony Shalhoub) en zijn jongere broer Secondo (Stanley Tucci) runnen samen een restaurant met de naam Paradise. Dit speelt zich af in de 50-tiger jaren. De broers zijn ge-emigreerd om in Amerika het grote geld te vinden, beroemd te worden met hun restaurant en door te breken.
Paradise is echter geen kassucces. Dat heeft twee redenen:
1) de oudere broer Primo wil geen enkele concessie doen aan de kwaliteit van het orginele Italiaanse eten en dat nemen de Amerikanen hem niet echt in dank af: wat de boer niet kent eet hij niet.
2) een overbuurman, ook een Italiaans restaurant, doet wel die concessies (weten die Amerikanen veel) en dat blijkt succesvol.
Aangezien restaurant Paradise in de problemen zit, trekt Secondo de stoute schoenen aan om met zijn de overbuurman te overleggen wat hij kan doen om zijn tent uit het slob te trekken.
Die vertelt hem dat hij goede contacten heeft met de beroemde 'Amerikaan 'Louis Prima, een gevierde muzikant uit die tijd, en dat hij Pirma zal vragen om te komen eten in hun restaurant. Immers, als je eenmaal een beroemdheid in je huis hebt gehad dan komt de rest van de Amerikanen ook graag een keertje bij je eten.
De broers staan voor de uitdaging om een geweldig maal voor deze ere-gast te bereiden. Alles alles wordt uit de kast getrokken om een feestmaaltijd neer te zetten. Iedere bekende en minder bekende wordt uitgenodigd. De avond kan beginnen.
De ere-gast laat op zich wachten en de gasten worden dronken. De spanning tussen de broers neemt toe. Er staat veel op het spel. Dan wordt het sein gegeven om aan tafel te gaan ...
Dat is de grote lijn uit de film. Broederliefde, harde concurrentiestrijd, onzekerheid over de toekomst, niet willen buigen voor de Amerikaanse smakeloosheid. Maaltijden waar je werkelijk met water in je mond naar zit te kijken. De maaltijd wordt gang voor gang opgediend. Een feest.
Ik heb ademloos zitten kijken. Poetisch, cultureel, plezier, zeer Italiaans bij tijd en wijle en een mooi tijdsbeeld. Snel naar de videotheek om te huren. Voor de echte liefhebbers!
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wouter VdL: "(historisch detail: de eerste films van de Lumières werden vertoond op de Boulevard des Capucines/het Kapucijnerbolwerk in Parijs. Een mooie foodie-straatnaam.)"
Spijtig genoeg weten de Parijzenaars dat niet. De naam kapucijners voor bonen is oerhollands, wij belgen kennen het woord alleen voor paters capucijnen (één of andere speculatieve orde). Capucines zijn dus nonnen (capucinessen moet dat in het NL zijn)of de bloempjes van de Oost-Indische kers, als ik me goed herinner.
L'aile ou la cuisse was een mooi pamflet tegen la malebouffe, en dat nog in een jaren 70-mainstream lachfilm. Dan is er ook nog 'Le grand restaurant' met de Funès. Wisten julie trouwens dat hij eigenlijk Spaniaard was? Dan weet je ook hoe je zijn naam moet uitspreken (mét eind-s)
Ailko, zeker ook eens een beetje zoeken op YouTube.com waar ik eigenlijk zonder moeite bijv. Laurel & Hardy's From Soup to Nuts kon vinden. Veel diner- en eating-scenes als je op die trefwoorden zoekt!
Vergeet ook niet die filmpjes te downloaden voor eigen gebruik. Voor je het weet zijn ze weer verdwenen.
Succes met je speurtocht naar al die mooie eetfragmenten!
Het was trouwens niet Joe Pesci die knofoook met een scheermes snijdt. Maar dun snijden van knoflook is imho wel een goed idee.
Maar hier staat de eerste eetfilm ooit: 'Le repas d'un bébé' van de Lumière-broers. Zien!
(historisch detail: de eerste films van de Lumières werden vertoond op de Boulevard des Capucines/het Kapucijnerbolwerk in Parijs. Een mooie foodie-straatnaam.)
Ailko, beelden van L'aile ou la cuisse met De Funès als Charles Duchemin kan ik niet vinden, maar je kunt de DVD nog bestellen bij amazon.fr
Kijk dat noem ik nog eens handige informatie. Weten jullie wellicht ook waar ik scenes uit De Dunne en de Dikke en Louis de Funès' Michelinman-film kan vinden?