In Zuid-Amerika werd het eten in de kantines en kleine eethuisjes opgediend zonder mes. De gasten kregen een vork of een lepel, daar moesten ze het mee doen. Ik vroeg mij af of dit kwam uit schrik voor vechtpartijen, maar een meer waarschijnlijke reden is dat de mensen daar de stukken kip toch met de vingers aten en de vork enkel gebruikten om de restjes rijst van hun immer weerkerende arroz con pollo op te lepelen. “Eten met de vingers is zo veel lekkerder,” hoorde ik vaak poneren. Een mes kon verder alleen maar gestolen worden.
In een internationaal gezelschap aan tafel zijn Noord-Amerikanen vlot herkenbaar. Zij snijden hun vlees snel in kleine stukjes, leggen dan hun mes neer en eten met de vork uit de rechterhand, terwijl de linker op de schoot blijft liggen. U moet er eens op letten. Ik heb hen vaak gevraagd waarom zij niet de ‘continentale’ methode gebruiken, met het mes altijd in de rechterhand. De enige plausibele uitleg, naast “dat het hen zo geleerd was op school”, is dat deze gewoonte voorkomt dat zij hun mes in de richting van andere mensen zouden zwaaien, wat vervelend is voor gasten met een messenfobie.
In Frankrijk is het omgekeerd. Een klasgenote van mij studeerde af als diergeneeskundige en ging aan de slag in Frankrijk. Zij vertelde mij hoe ze van boerderij naar boerderij trok voor het verzorgen van schapen of het kalven van koeien, en hoe ze dan steeds werd uitgenodigd om te blijven eten. Maar aan tafel trok iedereen zijn eigen zakmes. Als welopgevoede Vlaamse had zij er geen bij, tot grote verwondering van haar gastheren. Die moesten dan telkens in laden en schuiven op zoek naar een extra zakmes, want gewoon tafelbestek hadden ze niet. Eten deden ze met enkel het mes en een stuk brood. Opgelet, dit verhaal stamt niet uit de tijd van Zola of Proust, we spreken over 1983 of zo! Ze heeft er toen snel één gekocht, net zoals zo’n mes van de boeren daar, kwestie van te integreren. Ze toonde mij fier haar zwarte hoornen Laguiole, klein en rank, met het kenmerkende vliegje op de garde. Ik heb er mij ook één aangeschaft, je zal maar door een Franse boer uitgenodigd worden ...
Mannen en messen, het is een zaak van passie. Pas op, het heeft niets met agressiviteit te maken, ook niet met angst – een mens kan zich overigens niet verdedigen met een mes. Maar een goed in de hand liggend scherp mes is een bron van plezier. Schil eens een appeltje met een scherp mes? Nooit zult u nog naar het botte tafelmes grijpen. Vlees snijden wordt ook een andere ervaring. Eigenlijk wordt alle eten beter wanneer het gegeten wordt met een scherp mes.
Maar mag men nu met een mes rondlopen of niet? Ik vroeg het voor alle zekerheid nog maar eens aan de woordvoerder van de Brusselse politie en die toonde veel redelijkheid, zoals de messendrager beter ook doet.
Vaste messen en plooimessen waarvan het lemmet kan vergrendeld worden, mogen niet ‘gedragen’ worden, maar wel ‘vervoerd’. In mensentaal: niet op het lichaam, maar wel in een hand- of boekentas. Gewone onvergrendelbare plooimessen mag men op zak hebben (een Laguiole wel, een Opinelmes dus niet!). Ze moeten van bescheiden afmeting zijn. De oude regel dat ze niet langer mogen zijn dan de breedte van een hand is geen officiële norm, maar wel een redelijke richtlijn. Grotere messen zijn ook niet praktisch als eetgerief.
Ten slotte moet men voor de politie ook altijd een goede reden hebben om zo’n mes mee te dragen. Ik vroeg specifiek of “ik ga op restaurant en ik neem mijn eigen mes mee want die van de patron snijden niet” een goede reden was, en hij antwoordde onomwonden “ja”.
Dan nog enkele tradities en raadgevingen: geef nooit een mes cadeau en leen het nooit uit. De traditie wil dat wie een mes krijgt, daar prompt voor betaalt met minstens een symbolisch muntstuk. Een mooie geste van vriendschap.
Het is niet alleen bijgeloof: wie immers ooit misbruik maakt van een mes dat aan een ander toebehoort (een cadeau blijft altijd een beetje van de gever), zal de schenker (of uitlener) met een schuldgevoel laten zitten. En daarbij: uitgeleende messen, zoals boeken, komen zelden terug. Daarom: herhaal ik “nooit”, en dat in naam van de vriendschap.
Smakelijk.
Nick Trachet © Brussel Deze Week
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Hans Zonder achternaam
Laten zien is lastig en het was ook nogal een boude uitspraak op een forum als dit, een terechte vraag van je!
Ik heb het geprobeerd te reproduceren en logisch te verklaren. In mijn ervaring/mening/gevoel schroeit het vlees op staat beter/sneller dicht dan op teflon. Of dit komt door de laag (staal of teflon) of de warmte capaciteit van de pan kan ik niet meten dus dat blijft gissen, ik heb er de apparatuur en kennis niet voor.
Misshien Harold McGee er weer eens bijpakken of hij er iets over schreef, zou me kunnen voorstellen dat zuur en staal iets met elkaar doet (probeer eens een zurige witte wijn uit een RVS beker te drinken, alsof er stroom op je tong staat ...).
Maar voor mij werkt staal beter (denk ik), maar misschien ook omdat ik gewoon beter op een heldere pan kan zien wat er met het vlees en de boter gebeurd dan op zo'n zwarte achtergrond van een tefal/teflon pan, die vind ik moeilijker om te 'lezen'.
@Ward Weistra, als ik in Utrecht kom (niet zo vaak) rij ik zeker langs, ben benieuwd naar de winkel! Misschien weet je me ook te vertellen waarom zoveel pannen een kunststof handvat hebben, dat kan toch niet in de oven, of wel?
@Aliko Faber, sorry voor het zo ver off-topic gaan in je mooie en met passie geschreven artikel over messen.
@franssie Je bent ook welkom op donderdagavond, hoor :) Parkeerruimte genoeg.
@Dick ik ben inderdaad benieuwd wat je toch overgehaald heeft om de Japanner aan te schaffen!
@hans Wouter Klootwijk heeft ooit een mooi verhaaltje geschreven over het verschil tussen vleesbakken in een koekenpan of sauteerpan: "De warme wand pan". Ik zal morgen eens kijken of ik die nog ergens kan vinden.
@franssie,
,,.laat eens zien dat je in een goed behandelde RVS pan een betere biefstuk bakt dan in een tefal-pan, "
Ook ik heb rvs en pannen met anti-aanbaklaag .... Ik grijp het liefst een Turk : http://www.turk-metall.de/cms/index.php?page=shop.browse&category_id=6&option=com_virtuemart&Itemid=26
Ik zweer bij deze zware professionele jongens. Eerst goed inbranden en liever niet afwassen , liefst met wat olie met keukenpapier schoon vegen. Net als bij een wok (van plaatstaal)dus ,naarmate hij meer gebruikt wordt hoe lekkerder alles bakt.
Is het onderwerp koekenpan, niet onbelangrijk lijkt mij , al eens onderwerp van gesprek geweest op Foodlog ?
Die laatste zin is me uit het hart gegrepen... incl. emoticon hihi...
Ook die moet nog. Ik ben uitgetest. En dat was nog maar kortgeleden: echt granaatappelsap. Er wordt hier veel te veel geouwehoerd over politiek de laatste tijd ;-)