Het is waar. Koks in het Verenigd Koninkrijk hebben dure eden moeten zweren geen zout meer te gebruiken. Wanneer Rick Stein in zijn televisieprogramma’s ergens zout over strooide grapte hij – als om te bezweren - “snel, voor de zoutpolitie het merkt!” Zout is fout.
Natrium
Waarom eigenlijk? Wij kunnen niet zonder natriumchloride. De chloor, daar kunnen we weinig mee en dat verdampt snel. Het is het natrium dat we nodig hebben. Natrium regelt de osmose in onze lichaamssappen.
Vroeger at men meer zout, en er was geen hoge bloeddrukprobleemWanneer u meer zout eet dan u nodig heeft, krijgt u dorst, gaat u drinken en de balans wordt hersteld als het natrium op natuurlijke wijze weer het lichaam verlaat. Zo eenvoudig heeft men mij dat geleerd. Als het warm is, heeft u meer zout nodig, wanneer u een inspanning levert ook. Moet iemand met een permanent hoge bloeddruk zoutloos eten? Vraag het aan iedereen die het heeft geprobeerd: dat is futiel, het lukt niet. Vroeger at men meer zout, en er was geen hoge bloeddrukprobleem.
Gastronomische zonde
Hij die werkte ‘in het zweet zijns aanschijns’, hongerde naar zout. Dan zag men op restaurant mensen naar het zoutvat grijpen. Zout strooien werd een breinloze reflex, zowel van de kokkin als van de eter. En zoals Paul Vanden Boeynants zei: “Te veel is trop.” Te veel zout is niet smakelijk, het verdooft de papillen, het is een gastronomische zonde en ja, het brengt onze interne osmose uit evenwicht.
Bewaarfunctie
Over de oplossing wordt er nagedacht. Professoren die zich écht met voedingswetenschap bezighouden, hebben een hint: gebruik zoveel zout als je lekker vindt, maar kook zelf en vermijd industrieel voedsel. Vermijd de borrelnootjes en chips, kant-en-klaarmaaltijden en bewaarpatés, industriële vleeswaren en kazen. In die producten heeft zout een bewaarfunctie.
Te veel zout is niet smakelijk, het verdooft de papillen, het is een gastronomische zonde en ja, het brengt onze interne osmose uit evenwichtOm zulke producten veilig te houden, wordt er veel zout aan toegevoegd en waar mogelijk nog gemaskeerd ook, waardoor u het zout niet proeft. Als u daarentegen zelf kookt, is het bijna onmogelijk om te veel zout te gebruiken.
Zoutvaatje
In grote restaurants verdwijnt het zoutvaatje meer en meer van de tafels. Daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste vinden de chefs met een te groot ego dat zij en zij alleen mogen bepalen hoeveel zout er in hun ‘creaties’ gaat. Ten tweede worden de tafels altijd maar kleiner, zo kan er meer volk in het restaurant worden geplaatst. Er is geen plaats meer op tafel.
Dan is er de diefstal: mensen nemen al te graag een zoutvaatje mee als souvenir. Dat kost geld. Ook is gewoon zout al lang niet exclusief genoeg. Het moet komen van bergen uit Spanje of Nepal, van de vulkaanstranden van Hawaï of uit de Kreken van Engeland, er is Vikingzout te krijgen en Afrikaans zout. Zoiets doe je niet in zoutvaatjes.
Maar het zoutvaatje op tafel is in feite een oeroud symbool van gastvrijheid en vriendschapChique zout
Het komt in schoteltjes op tafel met het merk duidelijk zichtbaar erop. Snobs hebben dat nodig. En men bedient zich met de vingers, Erasmus was het daar al niet mee eens: “met de punt van het mes, en niet met drie vingers, want de indruk van vingers in het zout is het blazoen der lomperiken”. De volgende gasten willen geen zout dat bepoteld werd door vreemdelingen. Dus moet er veel van dat chique zout worden weggegooid.
Maar het zoutvaatje op tafel is in feite een oeroud symbool van gastvrijheid en vriendschap. De oude Israëlieten heetten hun gast welkom met brood en zout. Een eervol man neemt geen plaats aan een tafel waar er geen brood en zout op staan. Die horen er ook te blijven staan tot de gast weer weg is. En u hoeft het niet te gebruiken. Ken uw klassiekers. Smakelijk.
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@ Nick. DSG bedoel je?
Dick Belderbos #3
AkzoNobel wint zout als grondstof voor de chemische industrie. Pekel wordt via electrolyse gescheiden in waterstofgas, chloorgas en natronloogproductie.
Wavin Hardenberg, de grote pvc fabrikant zit niet voor niets vlakbij.
Reden waarom wij onze hoogwaardiger expoxy leidingen er niet kwijt konden vanwege de kongsi Wavin (vroeger Shell) en Akzo. Had Akzo nu geen lekke leidingen gehad..
‘Zout’ is zelfs terug te vinden in veel vezeltechnologie.
Zou misschien een alternatief kunnen bieden voor kunststofvezels, die nu olie als bron hebben, zoals b.v. polyester.
Kent er iemand dinatriumglutamaat? Neen, dus is het ook gewoon stemmingmakerij om het over Mononatriumglutamaat te hebben. Net zoals we het niet hebben over mononatriumchloride, maar over keukenzout!
Goh, dus HEEL internet heeft het fout? Als ik de vraag 'wat is E621' intik in google krijg ik toch website na website na wevsite die zegt dat het MSG is..........Trouwens, is mono wel Nederlands, dat is toch latijn?
Maar terug naar het topic, ik blij erbij dat ik liever zout in een gerecht heb dan msg, klaar.
Beetje off topic. Maar MSG staat voor monosodiumglutamaat, in het Nederlands mononatriumglutamaat.
Wat niet hetzelfde is als gehydrolyseerd (soja)eiwit, dat is namelijk een clean label variant van Ve Tsin, ofwel E621. Als je azijn gebruikt als conserveringsmiddel hoef je ook geen azijnzuur of E260 te declareren. Maar de werkzame stof is wel hetzelfde.
Toch blijf ik benieuwd naar die discussie over (toegevoegd) zout als in natriumchloride.
Krijgen we te veel binnen, of kan ons lichaam dat prima reguleren?