Gebrek aan smaak
In de winkel lijkt de tomaat haast eeuwig. Er liggen altijd tomaten, met dezelfde rode kleur, dezelfde grootte en hetzelfde gebrek aan smaak, de ene keer zijn ze wat goedkoper dan de andere, maar dat hangt af van de veiling, niet van de kwaliteit.
Ik heb in een moderne tomatenserre gestaan van wel twintig hectare groot. Alles is er automatisch, onbemande treintjes rijden over de middenpaden tussen de hoge tomatenplanten die uit een zak (als een cementzak) groeien. In die zak geen grond maar ‘substraat’, wat dat dan ook moge zijn. Centraal geregelde druppeltellers zorgen voor het nodige vocht met daarin de kunstmest en alle mineralen die nodig zijn.
De planten klimmen steeds hogerop. Maar omdat de serres ook niet tot in de hemel reiken, waar het moeilijk plukken is, halen mensen regelmatig de plantenstengels naar beneden om ze dan op te schieten zoals trossen op een schip, in lussen in een rek bij de vloer. De groeipunt blijft ondertussen reiken naar het licht. Een vreemd gezicht.
Bijen zijn te onberekenbaarKweekhommels per vrachtwagenlading
Tomatenplanten bestuiven zichzelf nogal moeilijk. In vroegere tijden huppelden dan mensen door de kassen, die de bloemetjes onderweegs schudden. Vandaag doen hommels dat. Neen, geen hommels die vanuit de natuur komen aanzoemen, maar cleane kweekhommels, van een bedrijf in de Antwerpse Kempen dat hommels levert per vrachtwagenlading, de nesten verpakt in kartonnen dozen. Of ze niet beter honingbijen konden gebruiken? “Bijen zijn te onberekenbaar,” vertelde de production manager. “Ze vliegen soms allemaal buiten door de openstaande ramen als er in de buurt een boom in bloei is gesignaleerd. Hommels zijn dommer, die blijven gewoon bij de tomaten.”
Grootdistributie
Ik herinner het mij anders. Tomaten stonden ook weleens in kassen, maar ook gewoon in de tuin. Er waren allerhande tomaten, en bovendien werden ze rijp geplukt, want ze moesten niet ver, gewoon naar de dichtstbijzijnde markt (groentewinkels zijn er hier nooit veel geweest). Als je voorzichtig bent, komen de tomaten onbeschadigd aan. De Fransen vonden daarvoor een speciale auto uit, de 2pk, het Tweepaardje van Citroën. Licht op de landwegen en met een vering waarmee je zelfs eieren kon transporteren in een emmer. Vandaag moeten kastomaten per tweehonderd kisten in een grote vrachtwagen naar verre distributiecentra, vandaar dan weer honderd kilometer naar de supermarkt. Hedendaagse tomaten zijn er ten bate van de grootdistributie, niet van de consument.
Hedendaagse tomaten zijn er ten bate van de grootdistributie, niet van de consumentUitzuigen
In de tijd van de kweek in de openlucht kon de opbrengst danig variëren. Ik herinner me dat jaar met een mooie zomer. Vader kwam binnen met een grote kist tomaten, “voor vijf frank,” zei hij er appreciërend bij. Wij keken naar dat wonder van spaarzaamheid en begonnen ons al af te vragen wat je moet doen met een hele kist tomaten. Veel mensen weckten ze, gesteriliseerd in potten, gewoon zo of al verwerkt in tomatensaus. We waren aan het overleggen toen de telefoon ging. Een vriend des huizes: of we geen tomaten moesten hebben, want “de tuin heeft een goede opbrengst dit jaar”. We probeerden beleefd te weigeren toen de deurbel ging. Daar stond buurman met een kist tomaten. “Hier voor jullie, er zijn er veel dit jaar.” Ik vermoed dat het in zulke jaren is dat men de Belg aan de tomaat heeft gekregen. Het heeft lang geduurd.
Hoe eet je best een rijpe tomaat? Zo, uit het vuistje. Je bijt een gat in de schil en dan strooi je op de wonde wat fijn zout. En nu uitzuigen, eventueel wat gemalen zwarte peper. Lekker dat dat is! Smakelijk.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Liesbeth #3, Jammer, bij verhitting wordt het meteen moes. Om te bakken heb je waarschijnlijk een tomaat met stevige schil en vruchtvlees nodig.
Mijn zwaarste tomaat was 700g, een gewone 'Marmande' zelf gezaaid, zaad van een buiten-tomaat die ik op een markt in Frankrijk kocht. Zijn grotere broer, de 'Tomate Russe' kan 1 kg worden en ligt vanaf deze tijd ook regelmatig op markten.
Binnenkort ga ik voor een maandje weg en moet ik de veel van mijn tomaten groen afknippen en meenemen. In krantenpapier wikkelen om na te rijpen zeggen de overleveringen van oma's. Er bananen of appels bij doen werkt ook. Tomaten hebben geen zon nodig om te rijpen, maar wel matige warmte, en liefst wat extra ethyleen. In de de drukinkt van kranten wordt ethyleenglycol gebruikt dat net als appels zijn werk schijnt te doen. Het was overigens een slecht tomatenjaar vanwege de late vorst en het warme weer (20 graden is beter dan 30).
dit ook nog; de "moderne tomatenserre van wel twintig hectare groot" staat in Bath, in Zeeland.
Wat een leuk stukje Nick! En reacties ook. Joep, ik heb eens gehoord dat het duurste restaurant van Wenen ergens vleestomaten van een halve of hele kilo laat telen. Die worden dan in plakken gesneden en gebakken als een steak, geserveerd met stiekem toch een beetje vleesjus. Misschien iets om met jouw coeur de boeuf te proberen?
Hans #1, Koeling, van transport tot in de supermarkt, in plaats van de nodige 20 °C voor de smaakontwikkeling. Sterker nog, tomaten verliezen hun smaak bij een lagere temperatuur dan 8 °C. Ook na laten rijpen lukt bij veel tomaten niet meer, vanwege het ripening inhibitor-gen dat wordt gebruikt voor een langere shelf-life. Voor de handel aantrekkelijk want ze kunnen tegen een stootje. We zijn er al aan gewend, zelfs onze groentebeer adverteert met 'extra harde tomaten'.
De geur wordt door de stengels verspreid, niet door de tomaat.
Ik heb nu enkele verschillende soorten van vleestomaten in de tuin die ik in Frankrijk heb bemachtigd. De Marmande rijpt al, de 'Coeur de Boeuf' begint al te kleuren. Geen van beide tomaten kan uitgezogen worden zoals Nick beschrijft. Ze zijn geheel met zacht vruchtvlees gevuld, geen holtes met vocht of lucht, hier en daar een zaadje. Je moet er ook niet in knijpen, dat is net zo schadelijk als knijpen in een rijpe perzik of peer, die je ook niet kan uitzuigen. De gehele plant geurt sterk, m.u.v de tomaat zelf.
Wat meer informatie heb ik eerder hier geplaatst.
Nick !
Hoe komt het dat trostomaten in de super vrijwel geur- en smaakloos zijn, maar juist de vertakking waaraan ze hangen wel (!) die mooie ouderwetse sterkere 'tomatengeur' geeft.
Het lijkt verdorie wel of de tomaat zelf daar de deur voor op slot houdt..
Simpel zuid-Frans tomaten-bijgerechtje; goedkoop en snel.
Deze afbeelding is VOORDAT ze de oven op 180 graden in gaan..
- snij de tomaat in 2 helften (haal het 'roosje'er uit; dat van de snelgroeiende kas-tomaten lijkt groter dan vroeger; opgefokte distributie van voedingsstoffen ?)
- doe een beetje zout op het snijvlak
- doe in een schaaltje redelijk wat paneelmeel (sjappelure ; fonetisch op z'n Vlaams)
- pers een paar grote tenen knoflook en meng die er door met een scheut olijfolie (niet te veel; moet een stevig papje worden)
- meng er zout en peper door
- metsel de paneer-specie op de tomaten (zie afbeelding boven..)
- plaats in de oven; prik er met een stalen saté-pin in of de tomaat begint te garen.
Heerlijk bij gegrild schaap/lamsvlees